Spoedeisende Hulp in Bergen op Zoom
Spoedeisende Hulp in Bergen op Zoom Foto: Google Maps

Gevolgen voor faillissement Co-Med Bergen op Zoom onduidelijk: ‘Alleen maar nadelen’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een zusterbedrijf van de commerciële huisartsenketen Co-Med is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Dat meldt EenVandaag. De Bergse SP begon in oktober vorig jaar een meldpunt voor alle klachten van de huisartsenketen: “Ruim 1.500 patiënten zonder huisarts”

Het faillissement van een deel van Co-Med is aangevraagd door oud-medewerkers, waaronder een basisarts en een groep doktersassistentes. Ze eisen samen tonnen aan achterstallige betalingen van de huisartsenketen, waarvan sommigen al sinds november wachten op betaling. Tien doktersassistenten werkten bij het centrale klantcontactcentrum van Co-Med. De bedragen variëren tussen de 10.000 en 50.000 euro.

Het is nog niet bekend wat het faillissement betekent voor de patiënten van verschillende praktijken van Co-Med, zoals in Eindhoven, Helmond, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Co-Med heeft de afgelopen jaren diverse praktijken overgenomen van stoppende huisartsen. Het bedrijf is eerder in opspraak geraakt. De Bergse SP begon in oktober vorig jaar een meldpunt voor alle klachten van de huisartsenketen, omdat de geluiden verontrustend waren. 

Inmiddels zijn er al tientallen klachten binnengekomen, vertelt Theo de Jong, SP Fractievoorzitter Bergen op Zoom: “De klachten lopen uiteen. Dat de praktijk slecht of helemaal niet te bereiken is, dat ze geen afspraak kunnen maken, dat ze geen specialistische doorverwijzing krijgen en dat de praktijkmedewerker daardoor als het ware op de stoel van de arts gaat zitten. Maar wat nog verontrustender is, is dat medisch specialisten die patiënten van de CoMed-praktijk behandelen geen contact met CoMed krijgen om een behandelplan door te spreken. Dat is natuurlijk erg zorgelijk.”

‘Alleen maar nadelen’

Toch is het faillissement geen positieve ontwikkeling, vertelt De Jong: “Het is eerder een zorgelijke ontwikkeling en geeft weer eens te meer aan dat -als de zorg wordt overgelaten aan de marktpartijen- deze dus ook failliet kunnen gaan. Onze zorg gaat door zo’n faillissement vooral uit naar de patiënten van de praktijk. We hebben ondertussen al 1.500 patiënten in Bergen op Zoom zonder huisarts, en wat gebeurt er met de ruim 4.800 patiënten van de overgenomen praktijken? Hebben we straks in Bergen op Zoom 6.300 patiënten die geen huisarts hebben?” De patiënten zonder huisarts simpelweg naar de HAP (HuisArtsenPost) sturen, is ook niet een haalbare oplossing: “We moeten er ook rekening mee houden dat de HAP in het ziekenhuis veel zwaarder belast gaan worden.   De bemensing van de HAP komt steeds verder onder druk te staan. Al met al, alleen maar nadelen.”

Gevolgen voor Bergen op Zoom

“Het is gissen wat er gaat gebeuren binnen onze gemeente”, aldus De Jong. Wat opvalt is dat de overgenomen praktijk in Bergen op Zoom niet eens vermeld staat op de website van CoMed.”Het bedrijf staat nu onder curatele, dus er zal zeker ook gekeken worden naar de situatie in Bergen op Zoom.” 

Ook bij de gemeente leeft er zorg omtrent deze ontwikkelingen. Hoewel zij zelf ook hebben geprobeerd contact te leggen met Co-Med, is dat tot op heden niet gelukt. “We horen ook graag hun kant van het verhaal. Wij zien de nadelen ook, maar het is nog gissen wat er gaat gebeuren. De tijd zal het leren”, laat wethouder Joey van Aken weten. “We zijn in gesprek met huisartsencoörperaties en willen ook met zorgverzekeraars rond de tafel om tot oplossingen te komen. We zetten in op alternatieven zoals een passantenspreekuur of meer werken op basis van artificial intelligence. Het zal een behoorlijke uitdaging zijn om voldoende huisartsen te behouden.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief