Afbeelding

Dit is er te doen op Koningsdag en herdenking 4 mei in Lepelstraat

Door: Sandra Broosus Algemeen

LEPELSTRAAT – Net als vorig jaar heeft de Oranjevereniging Lepelstraat weer een mooi programma samengesteld voor jong en oud, om op 27 april Koningsdag te vieren, en op 4 mei samen de doden te herdenken.

Op zaterdag 27 april vieren we landelijk weer de verjaardag van onze Koning en dat doen we met een programma voor jong en oud. In de ochtend verzamelen we om 10.00 uur op het terrein van het ‘Weike, om daar na de opening te vertrekken voor de versierde fietsenoptocht door het dorp. De Zeekralen zorgen voor de muziek en begeleiden de stoet als de tocht om 10.30 uur van start gaat vanaf ’t Weike. De deelnemers aan de versierde fietsentocht maken kans op een van de leuke regionale Uitjes. Bij terugkeer is er een spellencircuit voor de kinderen in het thema Kermis. Een volle spelkaart levert ook weer wel een prijsje op. Er is een kraampje waar ze zich kunnen laten schminken. Ook zijn er springkussens voor zowel de allerkleinsten als de wat grotere kinderen. Ze kunnen zich daar lekker uitleven van 11.00 tot 14.00 uur. In het eetkraampje zijn broodjes verkrijgbaar en voor een drankje kan men terecht bij het Patronaat.

Vanaf het terras van het Patronaat kan onder het genot van een drankje geluisterd worden naar de harmonie Sint-Antonius. Zij spelen natuurlijk het Wilhelmus, nadat we samen een toost uitgebracht hebben op de Koning en een greep uit hun brede repertoire.

Maar er valt nog meer te beleven. Op het voorterrein van het Patronaat staan verschillende kramen. Het aanbod bestaat uit een keur aan streekproducten, kleding en accessoires. Daarnaast zijn er op de vrijmarkt ook mensen die leuke spulletjes te koop aanbieden. 

Voor de ouderen is er een gezellige middag in ’t Weike met de jaarlijks biljartwedstrijd die start om 12.30 uur. De feestelijke oranjebingo start om 13.30 uur in ’t Weike met wederom een mooi lokaal prijzenpakket, samengesteld in samenwerking met onze lokale ondernemers.

4 mei

Op 4 mei herdenken wij alle oorlogsslachtoffers en zijn we 2 minuten stil. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Het is belangrijk dat we met zijn allen de verhalen uit de oorlog levend houden, zodat we niet vergeten hoe kwetsbaar onze vrijheid is. De viering voorafgaande aan de herdenking is om 19.00 uur in de Antonius van Paduakerk. In deze viering maken we de opmaat naar de 80-jarige herdenking. In Lepelstraat is het namelijk eind oktober alweer 80 jaar geleden dat ons land bevrijd is. Het wordt een thematische viering voor en door jong en oud. Deze viering komt tot stand met medewerking van Harold Mieger en zijn kleindochter Tess. Zij brengen live het liedje ‘Nooit meer oorlog’. Verder zijn aanwezig het Antoniuskoor en kinderen van de basisschool. Leden van de harmonie dragen hun steentje bij tijdens de herdenking op het plein om 20.00 uur. Daar worden, na de twee minuten stilte, toespraken gehouden en bloemen gelegd namens de gemeente, het kerkbestuur, de Oranjevereniging en de school en eenieder die alle oorlogsslachtoffers wil herdenken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief