Afbeelding
Foto: North Sea Port

Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

Dit bezoek stond in het teken van het Belgische consortium van DEME en Jan De Nul (TM EDISON), dat in opdracht van de Belgische netbeheerder Elia Transmission de funderingen van het energie-eiland bouwt. Dit kunstmatige eiland, gelegen 45 kilometer voor de Belgische kust, vertegenwoordigt een wereldprimeur en wordt gezien als een cruciale stap in de realisatie van een eengemaakt Europees hoogspanningsnet op zee, essentieel voor een succesvolle energietransitie in België.

Caissons
Premier Alexander De Croo benadrukte tijdens het bezoek het belang van de Noordzee als toekomstige energiecentrale voor de energieonafhankelijkheid van België. Hij beschouwt het Prinses Elisabeth Eiland als een cruciale schakel in dit proces en looft de innovatieve kracht van België op het gebied van offshore windenergie.Het project omvat de bouw van 23 caissons, grote betonnen bouwblokken die de buitenmuren van het energie-eiland vormen. De eerste van deze caissons, bijna voltooid, zal deze zomer worden afgezonken in de Noordzee. De omvang van het project wordt pas echt duidelijk met de bouw van deze imposante constructies. Elke caisson meet maar liefst 57 meter in lengte, 30 meter in breedte en hoogte, en weegt 22.000 ton. Het duurt drie maanden om één caisson te voltooien. Vervolgens worden ze met behulp van een semi-afzinkbaar schip naar een haven verderop vervoerd, waar ze tijdelijk worden gestockeerd voordat ze deze zomer - bij gunstig weer - naar hun uiteindelijke locatie in de Noordzee worden verplaatst.

Windparken
Het Prinses Elisabeth Eiland belooft een technologisch hoogstandje te worden, waar gelijkstroom (HVDC) en wisselstroom (HVAC) gecombineerd zullen worden. Deze hoogspanningsinfrastructuur zal niet alleen de elektriciteitskabels van de nabijgelegen windparken bundelen, maar ook dienen als hub voor toekomstige interconnectoren, waardoor stroomuitwisseling tussen landen mogelijk wordt. Het project geniet aanzienlijke steun van zowel de Belgische als Europese overheid, met een subsidie van ongeveer 100 miljoen euro uit het Europese Covid-herstelfonds. Deze steun zal niet alleen worden gebruikt voor de realisatie van het energie-eiland, maar ook voor natuurmaatregelen die de biodiversiteit op en rond het eiland zullen versterken, in lijn met het ‘nature inclusive design’ dat in samenwerking met experts in natuurbehoud en marien milieu is ontwikkeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief