Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

Een succesvolle muzikale Koningsmarkt in Etten-Leur

Door: Mary van Duuren Algemeen

ETTEN-LEUR- De eerste uren van deze ochtend op Koningsdag liggen de weersomstandigheden in de lijn van de afgelopen maanden: bewolkt en nat. Toch kan dat de verkopers bij de ruim vierhonderd plaatsen van de Koningsmarkt in het centrum van Etten-Leur niet deren. Met een zonnig humeur en een feestelijke stemming staan ze gemotiveerd bij hun kraam of kleedje waar de handel met vintage-uitstraling is uitgestald. Soms onder een partytent en bij een andere plek wordt na de laatste druppels regen het beschermende zeil weer opgevouwen.

De bezoekers struinen - allemaal in hetzelfde tempo - schuifelend langs de uitgestalde spullen. De een met een grote koperen kan onhandig in de handen, de ander is voorbereid naar de markt gekomen met een bolderkar die al vol met aankopen ligt. “Je weet maar nooit”, zegt de 39-jarige Charlotte Klein, die voor het eerst sinds jaren deze Koningsdag niet zelf haar spullen te koop aanbiedt. “Voorgaande jaren wel, maar nu vinden de kinderen het niet zo leuk meer. Die waren op het laatst gedurende de dag meer bij de andere kramen te vinden. Jarenlang gingen we met meer spullen weer naar huis dan dat we gekomen waren”, bekent ze lachend. “Maar nu kijken we gewoon gezellig samen wat anderen nog te koop hebben.”

“Het is ondanks de regen al heel druk geweest”, vertelt Joke van Andel. Onder de luifel van de Hemastaat staat zij gelukkig de hele dag droog. Dankzij de moeder van haar dochters vriendin kon ze nog een plekje bemachtigen op de vrijmarkt. “Sinds lange tijd weer. Vroeger als kind stond ik altijd met een kleedje aan de Oude Bredaseweg.” Ze probeert op deze dag onder andere wat oude huisraad, kleding en speelgoed van de kleindochters -die inmiddels volwassen zijn - te verkopen. Dit doet ze liever dan alles naar de kringloop te brengen. “Nu maken we er mensen blij mee en krijgen we er nog een beetje geld voor, al is het maar een euro per item. Dat is leuk, we spenderen dat dan weer bijvoorbeeld aan een lunch, als ik samen met mijn man een uitstapje maak met de fiets. Dat doen we graag. Ook deze dag geniet ik van de gezelligheid.”

Op de markt staat voor het bordes sinds de avond ervoor de grote muziektent opgesteld. Door de luidsprekers klinkt jazzy muziek. De drie dames van LEMonade vertolken hun versie van ‘I got rhytme’, terwijl het luisterend publiek vrolijk mee beweegt. Na het optreden wordt er nog officieel afscheid genomen van Sint Hubertus Gilde Leur, die in prachtige uniformen op de maat van het tromgeroffel de locatie bij het podium verlaat.

De lucht wordt blauwer en de zon breekt steeds vaker door. Het belooft nog een veelbelovende feestelijke middag te worden in het centrum van Etten-Leur, onder andere met optredens van de Kinkels, Jeffrey Hanemaaijer (bekend van het programma ‘Married at first sight) en de Partybrigade. Er zal zeker geen stilte vallen door verschillende dweilorkesten, zoals Simpelfonie en de Turfblaozers die door de stad zullen trekken. Koningsdag in Etten-Leur is in elk geval als vanouds weer een geslaagd evenement.

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief