Afbeelding
Foto: Theo Herrings

De vlag uit met Koningsdag? Amper 2 op de 10 huishoudens doet het nog

Door: Eveline Jansen Algemeen

NOORD-BRABANT - Zien Nederlanders Koningsdag elk jaar met enthousiasme tegemoet? Volgens een enquête, uitgevoerd door het buurtplatform Nextdoor, wel!  Negenentwintig procent van de deelnemers kijkt écht naar Koningsdag uit en zelfs zesenzestig procent is uiteindelijk voor het vieren van Koningsdag te porren. Met het uithangen van de vlag is het een stuk minder gesteld. Slechts achttien procent, dit zijn 2 op de 10 huishoudens, hangt de vlag uit. 


Volgens een enquête, uitgevoerd door het buurtplatform Nextdoor, dat buren met elkaar verbindt, is zesenzestig procent van de Nederlanders wel voor het vieren van Koningsdag te vinden. Negenentwintig procent van onze bevolking kijkt echt naar deze feestelijke dag uit. En ondanks dat slechts negentien procent het leuk vindt om de koninklijke familie te volgen, blijft de verjaardag van de koning populair: zesenveertig procent van de buren vindt de feestdag en bijbehorende tradities leuk.

Waar vieren we Koningsdag?


Dat Koningsdag door een ruime meerderheid gevierd wordt, is duidelijk. Maar wat is eigenlijk de populairste plek om het te vieren? Dat is natuurlijk ‘nextdoor’ en dus dichtbij huis. Maar liefst drieënveertig procent viert Koningsdag in de buurt, of gewoon thuis voor de televisie. Vier procent doet dat met een oranje tompouce erbij. Negen procent van de mensen viert Koningsdag in de grote stad, twee procent op een groot feest en elf procent daar waar de dag hen brengt.  Van de Nederlanders die geen Koningsdag vieren, zijn er ook enkelen die de economie draaiende houden. Drie procent van de bevolking is namelijk aan het werk deze dag.

De vlag uithangen

Kleurt jouw wijk of buurt oranje tijdens Koningsdag? De kans bestaat dat je de koninklijke kleur lang niet overal ziet, want slechts vijfentwintig procent draagt op deze feestdag altijd oranje. En hoe zit het eigenlijk met de vlag? Het blijkt dat we die ook wel wat meer mogen uithangen, want slechts 2 op de 10 huishoudens hangt de vlag uit. Dat is maar achttien procent.
Toch geniet bijna zesenveertig procent van de huishoudens van Koningsdag en de bijbehorende tradities. Rommelmarkten, oud-Hollandse spellen, de vlag uithangen en oranje tompouces zijn zeker geliefd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief