B.A.W.M. (Ben) Goderie uit Oudenbosch (68 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B.A.W.M. (Ben) Goderie uit Oudenbosch (68 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau Foto: Gemeente Halderberge/Stefan Oomes

Acht Koninklijke onderscheidingen in Halderberge

Door: Wies van Erp Algemeen

HALDERBERGE - Acht inwoners van de gemeente Halderberge hebben op 26 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Burgemeester Bernd Roks heeft vanmorgen uit naam van Koning Willem Alexander bij deze inwoners de onderscheiding opgespeld. Zij zijn benoemd als lid Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Roks is vanmorgen al vroeg op pad gegaan om alle acht decorandi te bezoeken. Volgens een strak tijdschema zijn de nieuw benoemde leden voor 13:00uur van dit heugelijke feit persoonlijk op de hoogte gebracht. De acht inwoners van de gemeente Halderberge die zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau mogen noemen zijn:

B.A.W.M. (Ben) Goderie uit Oudenbosch (68 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Sinds zijn pensionering is de heer Goderie buschauffeur voor de Mytylschool. Daarnaast ontplooit/ontplooide hij de volgende vrijwillige activiteiten:

  • Vanaf 1975 was de heer Goderie 10 jaar lang vrijwilliger bij Jeugdsoos Try. Daar verzorgde hij barwerkzaamheden, concerten en de bijbehorende techniek.
    Met ingang van 1983 is de heer Goderie vrijwilliger bij de Stichting Oudenbossche Karnaval (SOK). Hij is medeoprichter van de carnavalsband ‘Dweil Ensemble Ut Zooyque’ en ondersteunt diverse commissies die o.a. zorgen voor de kaartverkoop, het jeugdevenement en de carnavalsmis.
  • Vanaf 1995 is de heer Goderie achtereenvolgens als vrijwilliger verbonden aan de (inmiddels opgeheven) Toneelvereniging Face uit Oudenbosch en toneelvereniging Het Gordijntje uit Bosschenhoofd. Daar was en is hij licht- en geluidstechnicus en decorbouwer.
  • Sinds 2006 is de heer Goderie vrijwilliger bij het Festival Blommenkinders Roosendaal. Daar ondersteunt bij de opbouw en het afbreken van de podia en de stroomvoorziening. Hij is licht- en geluidstechnicus en ondersteunt de betaalde krachten.
  • Van 2008 tot 2022 was de heer Goderie lid van de Ondernemingsraad van CNC grondstoffen en van 2010 tot 2022 lid van de Personeelsvereniging. 
  • Vanaf 2010 is de heer Goderie vrijwilliger bij de Basiliek H.H. Agatha & Barbara in Oudenbosch. Hij verzorgt daar alle zaken rondom licht en geluid bij diensten, vieringen en lezingen. Daarnaast verzorgt hij het streamen van kerkdiensten, verzorgt hij de opbouw van de kerststal, begeleidt hij het onderhoud van de kerk, verzorgt hij onderhoudswerkzaamheden en opent en sluit hij de kerk. Tevens leverde hij een belangrijke bijdrage aan het ombouwen van de crypte tot een museum.
  • Vanaf 2014 is de heer Goderie vrijwilliger bij de Oudenbossche Harmonie. Hier verzorgt hij licht- en geluid bij concerten.
  • Sinds 2018 is de heer Goderie vrijwilliger bij de Stichting Cultuur Oudenbosch (SCO), met als doel het historisch en cultureel erfgoed van de gemeente Halderberge, in het bijzonder de kapel van Saint-Louis en de kapel Bovendonk, te promoten als centrale plaats waar kunst en cultuur tot leven komen. Betrokkene verzorgt het licht en geluid voor o.a. de Kapelconcerten en lezingen.
  • Vanaf 2022 is de heer Goderie vrijwilliger bij het Oranje Comité Oudenbosch. Daar verzorgt hij de techniek en ondersteunt hij bij de organisatie van Koningsdag. Ook is de heer Goderie als vrijwilliger betrokken bij de totstandkoming van een programma rondom het 75-jarig bestaan van Oudenbosch.

A.C.J.M. (Anita) Ketelaar-van Oosterhout uit Hoeven (65 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • Mevrouw Ketelaar-van Oosterhout is sinds 1971 als vrijwilliger verbonden aan Muziekvereniging St. Caecilia in Hoeven. Vanaf 2000 is zij 17 jaar lang bestuurslid geweest. In deze functie organiseerde zij allerlei praktische zaken.
  • Daarnaast is zij vanaf 2000 tot en met heden organisator van de jeugdopleiding. Zij coördineert de opleidingen en inzet van docenten en begeleidt de leerlingen. Mevrouw Ketelaar-van Oosterhout verzorgt de ouderavonden, plant de lessen in de jaarplanningen en stemt deze af met de docenten. Mevrouw Ketelaar-van Oosterhout voert gesprekken en evaluaties met leraren en organiseert vervanging op het moment dat docenten verhinderd zijn of stoppen met lesgeven.
  • Ook ondersteunt mevrouw Ketelaar-van Oosterhout de vereniging bij allerlei activiteiten, financiële activiteiten, zoals bij het Bloemencorso Zundert en het jaarlijkse oliebollenbakken. Tevens is zij bij alle optredens met de kleinere ensembles aanwezig. Als er iets te doen is, of georganiseerd moet worden, dan is mevrouw Ketelaar-van Oosterhout er altijd bij.

F.J.M. (Frans) Koeken uit Hoeven (69 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • De heer Koeken is vanaf 1980 bestuurslid van de Carnavalsstichting de Peejenzaaiers. Hij is raadslid, vraagbaak en voorzitter van de werkgroep technische commissie. Hij bedenkt en maakt allerlei podia en stelt hiervoor kosteloos de schuur bij zijn huis ter beschikking. Tevens plaatst hij de wc-wagens, ondersteunt hij bij de opbouw en ondersteunt hij bij de kindermiddag. Verder verricht hij allerlei hand-en-spandiensten.
  • Vanaf 1990 is de heer Koeken vrijwilliger bij Vereniging Tractorpulling ‘t Smidje te Hoeven, een tweedaags evenement met feestavond waar ieder jaar zo’n 1.500-2.000 bezoekers op af komen. Betrokkene zorgt voor het terreinonderhoud, het aanvoeren en gebruiken van materialen, gras maaien, het opzetten van de tent, het uitzetten van het terrein met bouwhekken en dranghekken en de aan- en afvoer van overige materialen.
  • Sinds 1996 is de heer Koeken vrijwilliger bij de Carnavalsbouwclub D’n Akkerlingen. De club maakt gebruik van het materieel van betrokkene, zoals zijn tractor en lasapparaat. De heer Koeken heeft voor de club een extra loods gebouwd en een tractor gekocht om de carnavalswagen voort te trekken. Hij zorgt voor het onderhoud van de bouwplaats, levert, haalt op en verplaatst materialen, denkt voortdurend met alles mee en bouwt de creaties op en af.

P.N.J. (Peter) de Laat uit Oud Gastel (80 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • De heer De Laat is vanaf 2002 regio-voorzitter Breda (tot 2005) bij De Zonnebloem en daarna vrijwilliger bij en voorzitter (vanaf 2016 tot 2024) van De Zonnebloem, afdeling Oud Gastel. De heer De Laat gaf daarbij leiding aan zowel vrijwilligers als gasten en organiseerde mede uitstapjes en gezelligheidsmiddagen voor de doelgroep in Oud Gastel. Hij onderhield allerlei contacten en bezocht mensen thuis. Op 22 februari heeft de heer De Laat de voorzittershamer overgedragen, maar hij blijft als vrijwilliger gasten bezoeken en helpen bij activiteiten.
  • Vanaf 2002 is de heer De Laat voorzitter, organisator, wedstrijdleider en arbiter bij Bridgeclub BC Biedenderwijs Oud Gastel. De heer De Laat leidt de club, organiseert en begeleidt bridgetoernooien. Hij motiveert mensen om ook te gaan bridgen en geeft hier ook les in. Iedere week is er een competitieavond. In de beginjaren, zonder elektronische bridgemates, werd alles door hem met de hand berekend. Daarnaast regelt de heer De Laat invallers bij afwezigheid van leden en speciale wedstrijden als de jaarlijkse Kerstdrive. Ook is de heer De Laat wedstrijdleider en arbiter. 
  • Vanaf 2007 is de heer De Laat voorzitter van de VvE (Vereniging van Eigenaren) van het Remisegebouw (appartementencomplex Oudendijk) in Oud Gastel. In deze functie bezoekt de heer De Laat voorlichtingsbijeenkomsten, vergaderingen en geeft hij advies aan de bewoners en behandelt hij hun vragen. De heer De Laat onderhoudt contacten met diverse externe partijen zoals gemeenten en onderhoudsbedrijven.

C.A.M.P. (Lydia) van Meer-van Oosterhout uit Hoeven (63 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • Vanaf 1971 is mevrouw Van Meer-van Oosterhout, net als haar zus Anita Ketelaar-van Oosterhout, als vrijwilliger verbonden aan Muziekvereniging St. Caecilia Hoeven. Zij is lid van de muziekcommissie bij deze fanfare. Zij ondersteunt bij de activiteiten en stelt mede kleine ensembles samen voor diverse optredens. Zij is lid van de pr- en sociale mediacommissie.
  • Vanaf 1995 is mevrouw Van Meer-van Oosterhout dirigent van het jeugdorkest Happy Notes. Mevrouw Van Meer-van Oosterhout is muzikaal leider, schrijft de partijen uit en begeleidt de jeugdleden.
  • Met ingang van 2007 is mevrouw Van Meer-van Oosterhout muziekdocent op projectbasis. Zij geeft muzieklessen op de lokale basisscholen in het kader van de muzikale speeltuin. Daarbij maken de kinderen spelenderwijs kennis met verschillende instrumenten. Zij zette mede het scholenproject op met een afsluitend optreden. Meer recent startte zij een leerlingorkest. Met al deze activiteiten is mevrouw Van Meer-van Oosterhout een belangrijk sleutelfiguur voor Muziekvereniging St. Caecilia Hoeven.

M.J.E. (Ria) van de Riet (71 jaar) uit Hoeven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • Meer dan 30 jaar was mevrouw van de Riet bestuurslid (secretaris/penningmeester) van en vrijwilliger bij Tractorpulling Hoeven, een jaarlijks evenement met 1500-2000 bezoekers.
  • Vanaf 1984 is zij collectecoördinator/bestuurslid van KWF Kankerbestrijding, afdeling Hoeven. In de periode 1986 - 2006 was mevrouw Van de Riet penningmeester (tot 1998) van en vrijwilliger bij Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) Hoeven. Hier organiseerde zij diverse activiteiten en acties. 
  • Vanaf 1991 is mevrouw Van de Riet bestuurslid, penningmeester (tot 2016) van en vrijwilliger bij Wijkvereniging Den Driehoek. Deze wijkvereniging organiseert voor jong en oud jaarlijks diverse activiteiten zoals fietstochten, barbecues, Sint Nicolaas en paaseieren zoeken. Mevrouw Van de Riet verricht daar diverse hand-en-spandiensten.
  • Vanaf 1992 is mevrouw van de Riet vrijwilliger bij Wijkvereniging De Flierefluiters. Zij is daar een fanatieke (mede)bouwer van carnavalswagens in de bouwloods van De Flierefluiters op haar grond in de achtertuin.
  • Vanaf 1995 is mevrouw Van de Riet vrijwilliger bij, en van 2015 tot 2022 tevens penningmeester van de organisatie Tiener- en kinderbals wijkverenigingen Hoeven. Deze wijkvereniging organiseert  jaarlijks met carnaval een tiener- en een kinderbal waar alle wijkverenigingen in Hoeven aan meedoen. Daarnaast organiseren zij een disco voor de tieners in Hoeven.
  • Sinds 2006 is mevrouw Van de Riet vrijwilliger (coördinator/schoonmaker/gastvrouw) bij Geloofsgemeenschap St Jan de Doper Hoeven, R-.k. parochie H. Bernardus van Clairvaux en sinds eind vorig jaar kasbeheerder van de Parochie Kern Commissie Hoeven (Geloofsgemeenschap St Jan de Doper).

C.J.A.M. (Conny) Schouw-de Bont (60 jaar) uit Oudenbosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • Mevrouw C.J.A.M. Schouw-de Bont is eigenaresse van zorgboerderij (dagbesteding) De Bonte Hoeve in Oudenbosch.
  • Vanaf 2006 is mevrouw Schouw-de Bont vrijwilliger bij de Stichting Theatergroep Respect in Roosendaal. Dit is een theatergroep voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Mevrouw Schouw-de Bont speelt mee ter ondersteuning van de deelnemers, ondersteunt het maken van decors, draait bardiensten en ondersteunt de repetities en de jaarlijkse uitvoeringen in de schouwburg.
  • Met ingang van 2006 is mevrouw Schouw-de Bont ook vrijwilliger bij de zorginstelling SDW. Dit is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en/of ontwikkelingsachterstand. Betrokkene is medeorganisator en teamleider van de Dinerclub de Koepel ten behoeve van de cliënten. In deze functie verzorgt zij de afspraken met restaurants, uitnodigingen en aanmeldingen en is zij voor, tijdens en na de etentjes aanspreekpunt. 
  • Sinds 2021 is mevrouw Schouw-de Bont bestuurslid van de Stichting De Horizon. Deze stichting organiseert vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

A.J.T.M. (Anja) Thijssen-Severijnen (64 jaar) uit Oud Gastel, Lid in de Orde van Oranje- Nassau

  • SRG Aangepaste Vakanties is een reisorganisatie voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Mevrouw Thijssen-Severijnen begeleidt vanaf 1982 één of meerdere reizen per jaar die zij mede voorbereidt en organiseert, inclusief alle uitstapjes en activiteiten. 
  • Sinds 2023 fungeert mevrouw Thijssen-Severijnen ook als voorzitter van de commissie deelnemers, die zorgt voor de indeling van alle deelnemers en het onderhouden van de contacten daarmee. Via deze functie is mevrouw Thijssen-Severijnen ook bestuurslid. 
  • Bij de Instuif Keijenburg in Roosendaal organiseert mevrouw Thijssen-Severijnen vanaf 1986 ontspanningsavonden voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Zij regelt o.a. optredens van artiesten, een playbackshow en een bingo.
  • Mevrouw Thijssen-Severijnen fungeerde bij turnvereniging Vlug en Lenig in Oud Gastel als assistent- leider bij de wedstrijdgroep en begeleidde de deelnemers naar de wedstrijden. Ook ondersteunde zij bij de turnkampen en clubkampioenschappen. Op dit moment is zij jurylid bij regionale turnwedstrijden.
  • Mevrouw Thijssen-Severijnen ondersteunde ongeveer 13 jaar lang (tot 2022) Werkgroep Sport ’t Veerke in Oud Gastel bij de jaarlijkse triatlon als verkeersregelaar en hielp bij het inschrijven van de deelnemers.
  • Vanaf 2014 begeleidt mevrouw Thijssen-Severijnen jaarlijks voor Stichting Samen op Reis Etten-Leur een vakantiereis en soms een dagtocht. Zij geeft invulling aan het programma en organiseert uitstapjes en activiteiten.
A.C.J.M. (Anita) Ketelaar-van Oosterhout uit Hoeven (65 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
A.J.T.M. (Anja) Thijssen-Severijnen (64 jaar) uit Oud Gastel, Lid in de Orde van Oranje- Nassau
A.J.T.M. (Anja) Thijssen-Severijnen (64 jaar) uit Oud Gastel, Lid in de Orde van Oranje- Nassau
A.C.J.M. (Anita) Ketelaar-van Oosterhout uit Hoeven (65 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
C.J.A.M. (Conny) Schouw-de Bont (60 jaar) uit Oudenbosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B.A.W.M. (Ben) Goderie uit Oudenbosch (68 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 C.J.A.M. (Conny) Schouw-de Bont (60 jaar) uit Oudenbosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
F.J.M. (Frans) Koeken uit Hoeven (69 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
F.J.M. (Frans) Koeken uit Hoeven (69 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
C.A.M.P. (Lydia) van Meer-van Oosterhout uit Hoeven (63 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
C.A.M.P. (Lydia) van Meer-van Oosterhout uit Hoeven (63 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
P.N.J. (Peter) de Laat uit Oud Gastel (80 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
P.N.J. (Peter) de Laat uit Oud Gastel (80 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
M.J.E. (Ria) van de Riet (71 jaar) uit Hoeven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
M.J.E. (Ria) van de Riet (71 jaar) uit Hoeven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief