Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Lekker bewegen met de QR-FIT beweegroute: ‘Een mooie toevoeging’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Wethouder Sharona Malfait heeft op 17 april de nieuwe QR-FIT beweegroute in Oudenbosch officieel geopend. Deze route, voor iedereen vrij toegankelijk en niet leeftijdsgebonden, bestaat uit een wandelpad met twaalf palen waar door middel van het scannen van QR-codes op maat gesneden oefeningen gedaan kunnen worden.

De feestelijke opening was aan de Professor Mulderslaan 97 tegenover dagverblijf De Mulder. Daar hadden zich een dertigtal enthousiastelingen verzameld om door een ervaren QR-FIT coach als allereerste (een deel van) de route te verkennen. “Het is belangrijk om fit en vitaal te blijven. Wat is nu fijner dan in de buitenlucht elkaar op te zoeken en te bewegen? Ongeacht leeftijd en achtergrond kan iedereen deze route doen. Als gemeente ondersteunen wij deze route van harte”, sprak wethouder Malfait, verantwoordelijk voor sport, spel en volksgezondheid bij de opening. 

Motiveren

Het ontwikkelen van routes met bewegingsactiviteiten in de openbare ruimte, te bedienen met specifiek toegepaste software, is de core-business van QR-FIT. Het bedrijf opereert op landelijk niveau en probeert gemeenten en overige instellingen over te halen om gebruik te maken van het door hen ontwikkelde concept.

“We werken nu al samen met 75 gemeentes en hebben 140 routes uitgezet. Daarnaast maken ook scholen en bijvoorbeeld een accountantsbedrijf in Amsterdam gebruik van onze diensten. Het liefst werken we samen met gemeentes omdat zij een zorgplicht hebben. Zij vinden het moeilijk om specifieke doelgroepen in beweging te krijgen. Wij nemen de mensen bij de hand om ze te activeren en te motiveren”, vertelt Peer namens QR-FIT.

Hij en zijn collega’s zijn trots op de maatschappelijke bijdrage die ze leveren. “Op een laagdrempelige manier brengen we zo veel mogelijk mensen in beweging en geven we iedereen de mogelijkheid om aan de beweegrichtlijn te voldoen.”

Meer bewegen

De nieuwe route is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Halderberge Beweegt, waarbij een aantal buurtsportcoaches, in opdracht van de gemeente, actief zijn om voldoende sport- en beweegaanbod te realiseren.

Buurtsportcoach Mitchel Boomaars legt uit: “Op ieder niveau moet meer bewogen worden. Dat is echter voor velen niet vanzelfsprekend. Wat zijn de mogelijkheden? Met verschillende verenigingen en instellingen hebben we goed contact en generen we het aanbod. Deze route is een mooie toevoeging. Bewust is gekozen voor QR-codes, want dat geeft de mogelijkheid dat ieder laagdrempelig oefeningen kan doen. We werken samen met de ouderenbond KBO en atletiekvereniging AVO’83 en fysiotherapeuten. Dat zijn diverse invalshoeken en professionals om de mensen bij te staan en te helpen.”

Op www.halderbergebeweegt.nl is het totale aanbod aan spel -en sportactiviteiten in Halderberge te vinden. 

Gelijke kansen

Om optimaal van de route te kunnen genieten kan men het beste de QR-FIT app downloaden. De route is 3,6 kilometer lang en bestaat uit een wandelpad met 12 palen. Bij elke paal langs de route kan gestart worden. Door de QR-codes op de palen te scannen komen er op drie niveaus oefeningen tevoorschijn, die wisselen tussen balans, kracht en mobiliteit. Elke 24 uur wijzigen de oefeningen zodat er telkens iets nieuws te ontdekken valt.

Ook zonder QR-codes is de route via de app te lopen. “Wij hopen echt dat specifieke doelgroepen hiermee beter bereikt worden. Het biedt gelijke kansen voor rolstoelgebruikers, mensen met een beperking of mensen die wat minder goed ter been zijn. Bovendien zijn er voor ouderen preventieve oefeningen die bijdragen om een eventuele val te breken”, zegt Peer tot slot.

De paaltjes zijn onder meer op de volgende plaatsen te vinden: Professor Mulderslaan, Beukenlaan, Eikenlaan, Pagnevaartweg, Acer Flamingolaan, Kwekerssingel, Tuinderslaan en op het terrein van AVO’83.

Meer informatie op www.qr-fit.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief