Afbeelding
Foto: Inge vd Bosch-Leer

Wisselvallig weer bij Koningsdag in Halderberge

Door: Wies van Erp Algemeen

HALDERBERGE - Dit weekend komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien bij 14 en 18 graden. Lokaal kan een bui stevig uitpakken. Zondag is het vaak droog met zon. Met maxima tussen 16 tot 19 graden is het wat zachter.

Vrijdagavond komen in het zuiden enkele buien voor, elders is het vaak droog met opklaringen. Rond 20:00 uur ligt de temperatuur tussen 8 en 12 graden. Na middernacht is vooral in de westelijke provincies nog een bui mogelijk. Elders overheersen de droge momenten. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 4 tot 7 graden. Toch is het aanmerkelijk minder koud dan voorgaande jaren. Vorig jaar hadden we tijdens Koningsnacht op uitgebreide schaal zelfs nog met nachtvorst te maken. 

Koningsdag kans op buien

Het weerbeeld verloopt tijdens Koningsdag wisselend. Er zijn droge perioden met soms zon, maar vanuit het zuiden stijgt de kans op buien. In de loop van de middag komt het verspreid over het land tot buien. Lokaal kan een bui stevig zijn met kans op hagel, onweer en veel regen in korte tijd. De temperatuur ligt bij een zwakke tot matige zuidenwind op 14 graden in de Kop van Noord-Holland tot 16 graden in de rest van het land. In het oosten wordt het met maximaal 18 graden het warmst. Hiermee is het een stuk zachter dan voorgaande dagen, waardoor het vooral tijdens zonnige perioden aangenaam kan aanvoelen.

Zondag zon en een stevige wind

In de nacht naar zondag komt lokaal nog een enkele bui voor, maar op de meeste plaatsen is het droog met een mix van wolken en opklaringen. De nacht verloopt een stuk warmer dan de afgelopen tijd. Bij een doorstaande zuidoostenwind koelt het af naar 9 tot 11 graden. De dag gaat met veel bewolking van start en lokaal valt een lichte bui. In de middag worden wolkenvelden en stapelwolken afgewisseld door zonnige perioden. De zuidenwind speelt een grote rol, want die is vaak vrij krachtig boven land en soms krachtig vlak aan zee, 5 of 6 Bft. Bovendien is kans op windstoten tot 70 km/uur. Door de stevige zuidenwind wordt zachte lucht aangevoerd. ’s Middags is het op grote schaal 18 graden.

Na het weekend kans op onweer

De wind draait naar het noordoosten tot oosten. De temperatuur loopt op naar middagwaarden rond 20 graden op dinsdag en ruim 20 graden op woensdag. Daarbij is ruimte voor zonnige perioden, maar de kans op regen- en onweersbuien neemt dan wel toe. Tijdens de nachten is het 8 tot 11 graden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief