Performance ‘Met pek en veren’ op het Abdijplein in Middelburg
Performance ‘Met pek en veren’ op het Abdijplein in Middelburg PR

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance ‘Met pek en veren’

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance ‘Met pek en veren’ plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

“Wat ik om mij heen hoor en zie is dat kunstenaars en kunstinitiatieven, die een bijdrage leveren aan het Zeeuwse cultuurveld en daarmee de leefbaarheid en brede welvaart stimuleren, worden verpulverd door administratieve en boekhoudkundige controles. Het gevolg daarvan is een oplopend aantal onbetaalde uren, het lijkt een verkapt saneringsbeleid”, aldus de kunstenaar.

Pek en veren
Volgens Hoenderop heerst er binnen de provincie Zeeland de angst om als kunstenaar en kunstinstelling je mening te geven, omdat dit weleens gevolgen zou kunnen hebben voor een eventuele subsidie. Hoenderop: “met weinig gevoel van respect word je als kunstenaar in de kou gezet, er worden beloftes gedaan die niet altijd worden nagekomen. Daarnaast houden verschillende organisaties deze werkwijze in stand: zodra je voor jezelf of je organisatie opkomt, kan dit consequenties hebben voor de samenwerking. Het is alsof je met pek en veren de stad uit wordt gegooid.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief