Afbeelding
Foto: Fort Sabina

Weekend vol spektakel op Fort Sabina

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

HEIJNINGEN - Fort Sabina doet voor het eerst mee aan het weekend van het verdedigingserfgoed. Het weekend start met dauwtrappen en ontbijt, overdag brengen historische figuren het fort tot leven en het eindigt met een spetterend openluchtconcert door Nol Havens, leadzanger van VOF de Kunst. 

Fort Sabina heeft deze twee dagen een bomvol programma vol leuke en leerzame activiteiten. Dat allemaal in samenwerking met de Stichting Liniebreed ondernemen, de gemeente Moerdijk en de Vriendenloterij.

Bomvol programma zaterdag 20 april 

Om 7.45 uur verzamelen voor een wandeling door de natuur met de natuurgidsen. Een uniek moment om in de verstilde ochtend de forteigen flora te ontdekken. Na afloop staat er een uitgebreid ontbijt klaar. 

Om 10.00 uur een kort herdenkingsmoment bij het monument Veness in bijzijn van de Royal Canadian Legion. Het Signaal Taptoe klinkt en het gedicht Vrijheid en Bevrijding. 

Wethouder Danny Dingemans opent daarna het weekend door de sleutels van het Fort over te dragen aan Napoleon.

Op zondagochtend komt Maj. Kees Kruitvat na het signaal Taptoe om 10.00 uur om zijn openingsspeech houden.

Van 10:30 tot 14:30 zijn Napoleon met zijn bouwadviseur en de trommelslagers en andere historische figuren op het Fort. Er zijn soldaten uit de eerste wereldoorlog en Marketentsters. Een team van 11 man van Impro van Henk Hendrikx (Theater de Schuur) zullen de historische mannen nieuw leven inblazen. 

Ambassadrice Vrouwe Sabine is er met haar wasvrouw om het publiek te informeren en te vermaken (stichting Moracay). 

Dit weekend is ook een uniek moment om de stijgers bij de kazerne op te gaan om de renovatie aan de kazernegevel te ontdekken. De mannen van Nico de Bont nemen het publiek in kleine groepjes mee. 

De Kazematen, vrijwilligers op het fort, vertellen sterke verhalen over de dubbele kazemat en Schuilplaats F. Gidsen staan op diverse locaties klaar om uitleg te geven. 

Het Natuurlab, de Canonkamer, de Bourgondische Bierkelder, Genootschap 1811, Base Camp 10 en Fortshop houden open dag tijdens het weekend. De op het fort gelagerde bieren als ook de eigen forthoning zijn te koop. Bij Base Camp 10 een kleine demonstratie bushcraft. 

Om 14:30 uur barst het kanonnengebulder los. Commandant Pot en zijn kompanen van Borgerij Berghen opden Zoom oefenen met hun kanonnen. 

Vanaf 15.00 uur klinkt er muziek van de BBQeenies op het terras van Brasserie de Kletsmajoor. 

Op diverse popop podia zingen tijdens deze dagen de Shantykoren de Bossche Maten en De Markmakers, als ook het Havenkoor Fortitudo. 

Roofvogelshow op 21 april


De tweede dag is deels gelijk aan dag 1 tot 14.00 uur. Op dat tijdstip zijn het niet de mannen van de Borgerij maar de roofvogels en uilen van Sjobbe Voet die de show stelen.

Spetterend concert als afsluiter op 21 april 

Zondag 21 april om 16:00 uur wordt het weekend afgesloten met een grandioos openluchtconcert op het Terreplein door Nol Havens & Band. Nol is de leadzanger van Vof de Kunst. Nummers als Suzanne en Kopje Koffie zullen dan ook niet ontbreken. De vijfkoppige band bestaat uit: Nol Havens zang, Lean Robbemont (Alain Clark) op drums, Tom van Stiphout (Milow, Roxy music, Stef Bos) op gitaar, Johan Hendrikse (Edwin Evers Band) op keys en Eric van de Westen op basgitaar.

Parkeren 

Parkeren kan op P1 tot en met P3. Er is een pendelbus tussen de parkeerterreinen P1 en P2, Mauritshuis Willemstad en het fort. 

Zie het volledige programma elders in deze Moerdijkse Bode, 20 en 21 april van 7.45 tot 18.11 uur. Tickets te bestellen via www.fortsabina.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief