Bezoekers laten zich informeren door medewerkers gemeenten. FOTO CORINE ROKS
Bezoekers laten zich informeren door medewerkers gemeenten. FOTO CORINE ROKS

Bezorgdheid over inrichting Leemstraat

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal presenteerde donderdag tijdens een inloopbijeenkomst het voorlopig ontwerp voor de rotonde kruising O.L.Vrouwestraat-Rijksweg Noord in Zegge. Ook de plannen voor een verbreding van de Leemstraat en een betere aansluiting met de Nelson Mandelaweg werden in het kantoor Parkmanager Borchwerf ll gepresenteerd. Vooral veel Zeggenaren kwamen een kijkje nemen. De omleidingen tijdens de werkzaamheden en het ontbreken van een vrijliggend fietspad aan de Leemstraat stuitte op fel verzet.

DOOR CORINE ROKS

Deze rit geen protest voor de bomenkap. Bekommert de Zeggenaar zich dan niet om het milieu? Zeker wel, ze gaan graag met de fiets naar het werk in het kader van duurzaamheid.

Utopie

Mariska Voeten uit Zegge heeft haar bedrijf op de Bredaseweg, gelegen op bedrijventerrein Majoppeveld-Noord in Roosendaal . "Mijn werknemers en ik pakken het liefst de fiets maar helaas is de Leemstraat te gevaarlijk. Nu, met de plannen voor een verbreding, wordt het alleen maar erger. Het nodigt het gemotoriseerd verkeer uit om harder te rijden, waardoor de fietser nog kwetsbaarder wordt." Volgens de conclusies van de gemeente Roosendaal valt het met de drukte van het fietsverkeer in de Leemstraat wel mee, en daarbij presenteert zij tijdens deze bijeenkomst de betere fietsroute door de Molenstraat. Een utopie volgens de kritische bezoekers.

Bocht

Behalve een bredere Leemstraat wordt de bocht die de Leemstraat met de Nelson Mandelaweg verbindt vergroot."Om het vrachtverkeer meer ruimte te bieden", laat Arjan Buijsen, team ingenieursbureau en projectleider van de gemeente Roosendaal, weten. Hij vervolgt: "En met de aanleg van de rotonde en de aanpassingen aan de Leemstraat hopen we het probleem van het sluipverkeer door de kern Zegge op te lossen." De gemeente Roosendaal staat open voor suggesties en wijst nadrukkelijk op het voorlopig karakter van de gepresenteerde plannen.

Reacties

Aan de wand van het kantoor prijken de ontwerpen, op de tafels liggen tekeningen die de omleidingen weergeven tijdens de geplande werkzaamheden. De Leemstraat wordt volgens Buijsen gefaseerd aangepakt om de bedrijven ze min mogelijk te beslasten. De voorgeschotelde omleidingen, waarbij het verkeer met eindbestemming Zegge afslag Bosschenhoofd dient te nemen en het verkeer voor bedrijventerrein Majoppeveld afslag 21, richting Roosendaal, stuit op felle reacties. Mevrouw Veeke uit Zegge, geeft uitleg: "Ik heb het te doen met de mensen die aan de Lage Zegstraat wonen. Deze omleidingen nodigen uit tot sluipverkeer, de navigatie zal de bezoeker van Majoppeveld door Zegge leiden. Duidelijke borden, dat helpt, en politiecontrole!" Haar suggesties worden genoteerd. "Wij willen de mensen betrekken in het proces, en staan open voor verbeterpunten", zo laat een medewerkster van de gemeente Roosendaal weten.

Sluipverkeer

Het sluipverkeer door de Lage Zegstraat loopt parallel aan dit project. Ad Schrauwen, beleidsmedewerker duurzaamheid en mobiliteit van de gemeente Rucphen: "Met de dorpsraad Zegge vindt overleg plaats. We hopen dat met de toekomstige maatregelen het sluipverkeer tot het verleden behoord. Tot die tijd verkiezen we een tijdelijke maatregel. In het ergste geval moeten we in de toekomst overgaan op ingrijpende maatregelen." De rotonde behoort bij de gemeente Rucphen. In een overeenkomst is vastgelegd dat de gemeente Roosendaal het beheer en onderhoud voor rekening neemt. De aanleg van de rotonde kost zes ton, waarbij provincie de helft subsidieert in het kader van verkeersveiligheid. De aanpassingen aan de Leemstraat bedragen een miljoen, en zijn geheel voor rekening van de gemeente Roosendaal. In maart 2019 hoopt men met de aanleg van de rotonde te kunnen starten, gevolgd door de werkzaamheden aan de Leemstraat medio juni.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief