Afbeelding

Nieuwe coalitie presenteert plannen voor komende vier jaar

Door: Remko Vermunt Politiek

ROOSENDAAL - De vier fracties die samen de nieuwe coalitie gaan vormen hebben vrijdagmiddag het coalitieprogramma 2018-2022 gepresenteerd én ondertekend. Roosendaalse Lijst, VVD, CDA en GroenLinks hebben besloten om de komende vier jaar in te zetten op vier hoofdlijnen: Duurzaam, Sterk & Gezond, Aantrekkelijk en Goed Bestuur. "We nodigen de overige raadsfracties uit te komen met aanvullingen op dit akkoord of mee te denken over concrete invullingen. Deze uitnodiging blijft voor de komende vier jaar staan."

Toine Theunis (Roosendaalse Lijst), Cees Lok (VVD), Robert Breedveld (CDA) en Klaar Koenraad (GroenLinks) presenteerden het programma afgelopen vrijdag aan de pers. In eerste instantie dacht formateur René Mol pas na de meivakantie klaar te zijn met de formatie. "Maar, we hebben de thema's één voor één afgewerkt en we waren er al snel uit. Het tempo en de sfeer zaten er goed in." In hoofdlijnen is nu uitgezet wat deze nieuwe coalitie wil bereiken de komende vier jaar, maar pas bij de begroting worden deze hoofdlijnen omgezet in concrete stappen. Toch zijn er wel een aantal zaken die naar voren komen bij het lezen van het programma. 

Zo is één van de belangrijkste onderwerpen uit het coalitieprogramma Duurzaamheid, maar ook Zorg neemt een belangrijk deel in van het coalitieprogramma. Zo zijn bijvoorbeeld de thema's zorg, jeugdzorg en thuiszorg verdeeld over drie wethouders. "Zo zie je dat iedere partij zijn eigen accenten heeft gegeven aan het programma", vertelt formateur René Mol. In het gehele document komen geen cijfers voor en dat komt mede doordat de partijen de concrete invulling van dit programma willen gaan samenstellen met de raad én met burgers. "Sommige mensen noemen het abstract, maar het is juist heel open en duidelijk", stelt Robert Breedveld. 

Natuurlijk waren er ook verschillen tussen de partijen, bevestigt Mol. "Die verschillen hebben we wel verder uitgediept om uit te zoeken of we er uiteindelijk hetzelfde over denken. Dat geeft mij als formateur voldoende vertrouwen in deze coalitie.Die punten zijn dus wel in detail besproken, maar staan niet opgeschreven in het stuk omdat we niet alles dicht willen timmeren." Toine Theunis vult hem aan: "Vier jaar geleden hadden we ook een open bestuursakkoord en dit akkoord is nog beter. Binnen één jaar kan er heel veel veranderen en dan moet je zorgen dat je een ploeg met mensen bij elkaar hebt die je vertrouwt. Als het kabinet valt of als er andere veranderingen zijn, dan moet je een stabiel gemeentebestuur hebben dat elkaar vertrouwt en samen die veranderingen oppakt."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief