Dirk Paans is leraar en teamleider op het Calvijn College.
Dirk Paans is leraar en teamleider op het Calvijn College. Foto: Calvijn College

'Het moet geen heksenjacht worden'

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Sinds dit schooljaar is roken niet alleen in het schoolgebouw verboden, maar ook op het schoolplein. Dat weerhoudt hardnekkige rokers er niet van om stiekeme plekjes op te zoeken, is de ervaring van leraar en teamleider Dirk Paans van het Calvijn College, locatie Goes Klein Frankrijk. “Ik heb wel het idee dat het aantal rokende jongeren afneemt.”

Leerlingen die bij het Calvijn College, dat locaties heeft in Goes, Middelburg, Krabbendijke en Tholen, worden betrapt op roken, moeten een uur nablijven. “Betrappen we een leerling vaker, dan gaan we met hem of haar in gesprek”, vertelt Paans.

Berucht

Bij surveillancerondes is het brommerhok een beruchte plek om te controleren. “Maar het moet ook geen heksenjacht worden van ‘wij tegen zij’. Het is belangrijker om zonder te oordelen met jongeren in gesprek te gaan over de reden waarom zij roken.” Dat thema wordt dan ook regelmatig aangesneden in de klas. Ook zijn er gastcolleges over verslavingen in het algemeen. “Als ik het in de les benoem, zeggen veel leerlingen dat ze wel weten dat roken niet goed voor ze is. Het is natuurlijk een verslaving. We kijken als leraren wat we voor een leerling kunnen doen om hem of haar te helpen.”

Volwassenen

Paans denkt wel dat het aantal jonge rokers vermindert. “Dat komt deels door de kosten van roken en doordat volwassenen minder roken. Dat werkt door op de volgende generatie.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief