Afbeelding

Gemeente gaat negentien verouderde AED's vervangen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen gaat negentien Automatische Externe Defibrillators (AED's) vervangen. De gemeente heeft in 2008 een dertigtal AED's geplaatst, verspreidt over alle kernen van de gemeente. Nu, ruim tien jaar later, worden de eerste exemplaren vervangen en daarbij wordt, in samenspraak met de werkgroep AED, gekozen voor een ander soort AED. Deze kent een andere gebruikswijze dan de vorige AED's en werkt een stuk zelfstandiger:

1.     De Cardiac Science Powerheart G5 is een volautomaat, d.w.z. er zit geen "schokknop" op: als de plakkers zijn geplakt, analyseert de AED de toestand van het slachtoffer en geeft indien nodig zelfstandig een schok. Natuurlijk pas na de helpers gewaarschuwd te hebben en na een korte aftelling.

2.     Naast de plakkers is er nog een derde sensor aanwezig: de CPR sensor. Deze sensor wordt geplaatst op de plaats waar de hartmassage wordt toegepast en houdt de kwaliteit van de massage in de gaten: is de snelheid van reanimeren goed en wordt er voldoende diep gedrukt. Is één van beiden niet voldoende dan wordt men via deze sensor hierop gewezen. Deze sensor wordt niet geplakt maar op de juiste plaats gelegd.

3.     Op de plakkers staat niet meer specifiek vermeld welke plakker waar moet worden geplakt. Voor de duidelijkheid: de plaats waar de plakkers moeten worden geplakt, wordt wel aangegeven, maar niet welke plakker.

Dus stress omdat men denkt de verkeerde plakker op de verkeerde plaats te hebben geplakt, is niet meer nodig. Er is natuurlijk ook een gebruiksaanwijzing aanwezig bij het AED-apparaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief