Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Groenteboer Rob Lafeber: 'Ik heb drie dagen gehuild'

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Jarenlang heeft hij z'n voeten onder z'n lijf vandaan gelopen, maar daar komt nu een einde aan. Groenteboer Rob Lafeber trekt na zeven jaar de stekker eruit voor zijn groentewinkel Delicious aan de Kerkstraat 8 in Tholen. "Ik ben constant aan het rennen en vliegen, maar uiteindelijk houd ik er niets aan over."

Rob Lafeber begon ruim zeven jaar geleden zijn zaak voor groente en fruit in de binnenstad van Tholen. Maar hoewel hij nog zo hard zijn best doet om z'n hoofd boven water te houden, wordt dat steeds moeilijker. "Ik ben het vechten beu. Al dat gedoe rondom die zondagsopenstelling, de Kruidvat die wel of niet weggaat en daarnaast is het btw-tarief van groente en fruit verhoogd naar negen procent waardoor ik eigenlijk de prijzen duurder moet maken." Het is een opeenstapeling van factoren. Daarnaast loopt Rob's contract binnenkort af, waardoor hij voor zichzelf een belangrijke keuze moest maken.

Faillissement

Hoewel Rob de afgelopen jaren een prima omzet heeft gedraaid, houdt hij onder aan de streep bijna niets over. "Lichamelijk merk ik dat het rennen en vliegen ook steeds zwaarder wordt. Als ik nu stop, dan kan ik nog zonder schulden stoppen. Als ik nu door zou gaan, dan zit ik over twee of drie jaar misschien wel met een faillissement. Ik heb geen zin om met een schuld te stoppen." Hoewel Rob jarenlang met zijn hart gewerkt heeft, moest hij nu met zijn verstand een beslissing maken. "En dat is heel moeilijk. Ik heb drie dagen gehuild toen ik deze beslissing nam. Maar uiteindelijk heb ik de knop omgezet."

Privéleven

Rob heeft aangegeven in augustus te stoppen met de zaak, tenzij het pand al eerder verkocht wordt. "Het liefst zou ik tot juni of juli door blijven gaan." Wat Rob daarna gaat doen, dat weet hij nog niet. "De afgelopen jaren ben ik constant bezig geweest. Maandag tot en met zaterdag van 's ochtends 08.00 uur tot 's avonds 18.00 uur en dan daarnaast nog de administratie. Ik heb gewoon geen privéleven gehad. Dus ik neem eerst een maand rust en daarna ga ik weer aan iets nieuws beginnen." In het verleden heeft Rob al gewerkt als kok, vloerenlegger en hij heeft vijf jaar lang de Thoolse Schatkamer gehad. "Ik ga in ieder geval onder een baas werken. Dan krijg ik aan het eind van de maand weer gewoon een salarisstrookje. Dat is lang geleden."

Missen

Natuurlijk gaat Rob zijn winkel missen en dan vooral het contact met de vele klanten. "Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Maar al dat gesjouw, dat ga ik niet missen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief