Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Prinses Paulina vereeuwigd in Ossendrecht

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT - Het kleine prinsesje Paulina is vereeuwigd in Ossendrecht. Kunstenaar Hans Hermes maakt een bijzonder beeld de kleinste vrouw is die ooit heeft geleefd. Dat kunstwerk werd vandaag onthuld door oud-wethouder Martin Groffen en wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Op 26 februari 1878 werd in Ossendrecht een bijzonder meisje geboren: Johanna Paulina Musters. Bij haar geboorte was ze 30 cm lang en ze is haar hele leven klein gebleven. Bij haar dood in 1895 was zijn 61 cm. Ze wordt door het Guinness Book of World Records erkend als de kleinste vrouw die ooit geleefd heeft. Tijdens haar leven trad zij op als kermisattractie en de arme familie werd hierdoor rijk. Samen met haar zwager en impresario Sjef Verschueren reisde ze onder de naam 'Prinses Paulina' eerst door Europa en later zelfs naar Amerika. Hier is ze uiteindelijk overleden.

Kunstwerk

Het kunstwerk werd gemaakt door Hans Hermes, die bij de opening trots vertelde over het stuk wat hij had gemaakt. Het beeld, wat een uitsnede lijkt van de bijzondere foto waarop Paulina op iemands handen staat, staat op het grasveld naast verpleeghuis en woonzorgcentrum Mariahove. Naast de permanente herinnering aan Paulina die voortaan in Ossendrecht staat, is er door lokale tekenaar Bert Janssens ook een stripverhaal over haar leven gemaakt. Zo wordt het bijzondere verhaal van Paulina in leven gehouden.


Bert Janssens, Martin Groffen, Hans Hermes en Jeffrey van Agtmaal. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief