Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

VV Zundert start met Walking Football

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een primeurtje voor VV Zundert. Als eerste club in de gemeente Zundert start zij op korte termijn met Walking Football. Senioren worden op deze manier niet alleen aangemoedigd om (weer) in beweging te komen, ook de sociale binding met VV Zundert moet zo een impuls krijgen.

Walking Football is een sportprogramma voor 60-plussers. De essentie van deze voetbalvorm is dat er tijdens het spel niet wordt gerend. Deelnemers mogen zogezegd niet met de voeten in de lucht zweven. Snelwandelen mag daarentegen wel. Daarnaast is bij Walking Football stevig fysiek contact uit den boze. Er mogen volgens de aangepaste spelregels ook geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het tactisch aspect van het voetballen krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Het aanspelen van de bal in de voeten in plaats van in de loop en het vrijlopen zijn veel belangrijker. Teams bestaan uit zes spelers, er wordt gespeeld op en klein veld en met kleine doelen, zonder keepers.

Mond-tot-mondreclame

Het fenomeen Walking Football is overal in den lande stevig in opmars. In bijvoorbeeld Roosendaal werd Walking Football tweeënhalf jaar geleden al geïntroduceerd. Demy Weertman, coördinator Seniorensport en Aangepast Sporten bij Sportservice Noord-Brabant (SSNB), is er al vanaf het allereerste begin bij betrokken. "We zijn bij de Roosendaalse voetbalclub DVO '60 begonnen met één speler op de eerste training", vertelt ze. "Via mond-tot-mondreclame hebben we inmiddels een groep van zo'n twintig man. We trainen altijd op woensdagochtend. Via contacten met andere verenigingen kunnen we op woensdagochtend ook regelmatig een wedstrijdje spelen. In Etten-Leur is Walking Football mogelijk bij Internos. En onlangs zijn we ook gestart in Wouw, bij Cluzona."

Informatiebijeenkomst

VV Zundert is de volgende club in het rijtje. Helemaal toevallig is dat niet, want Demy Weertman is sinds juni 2018 ook buurtsportcoach in de gemeente Zundert. "Toen we hier begonnen, hebben we contact gezocht met alle verenigingen. Ook VV Zundert zat daarbij. Al snel bleek dat de club zich ook wil inzetten voor 60-plussers. Een informatiebijeenkomst met oud-leden en rustende leden van de club leverde al meteen zeven belangstellenden op."

Kennismaken

Met wat geluk blijft het daar niet bij, verwacht Eduard van Elsacker, namens VV Zundert optredend als coördinator."Op woensdag 6 februari houden we een eerste training waarbij iedereen vanaf 55 jaar oud welkom is om vrijblijvend met Walking Football te komen kennismaken. Zonder verplichtingen. Deelname is de eerste drie maanden sowieso gratis. Daarna bekijken we of het noodzakelijk is om aan niet-leden van VV Zundert een kleine vergoeding te vragen. In eerste instantie gaat het alleen om trainingen. Maar ook het sociale aspect is belangrijk. Samen na de training even een bakje koffie doen in de kantine bijvoorbeeld. Zo hopen we ook binding met VV Zundert te creëren."

Competitie

Met het groeiende aantal clubs dat Walking Football omarmt, acht Demy Weertman een heuse competitie niet ondenkbaar. "Dat zou heel leuk zijn", zegt ze, "maar dat is op dit moment nog iets voor de toekomst. Mocht er bij andere clubs in de gemeente Zundert ook animo zijn voor Walking Football, dan kunnen ze zeker aankloppen. Wij bieden namens de Gemeente Zundert namelijk ondersteuning aan alle verenigingen. Wat ons betreft starten we Walking Football dus ook elders."

Aanmelden

Interesse in deelname aan Walking Football bij VV Zundert? Aanmelden kan via het e-mail adres walkingfootball@vvzundert.nl . Verdere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Eduard van Elsacker via telefoonnummer 06-30994644.

Walking Football bij VV Zundert: deze mannen kijken enthousiast uit naar de eerste training. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief