Afbeelding
Foto: Rijnhout Media

Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

Door: Wesley Rijnhout Algemeen

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

Tijdens het takelen van een auto van de wal naar het scheepsdek van Rijkswaterstaat-dienstvaartuig ‘Scheldestroom’ gaat het mis. De auto komt tijdens het takelen los en een bemanningslid raakt bekneld met zijn been onder het voertuig. Door de klap van de auto die op het scheepsdek valt, raken ook nog eens twee personen te water. Nadat het slachtoffer van onder de auto op het dek is bevrijd, blijkt er brand te woeden in een van de accupacks van het schip. Reden genoeg voor de brandweer om groot in te zetten.

Kunst

Clustercommandant van de veiligheidsregio Gert Mulder legt in een speciaal ingericht vak langs de sluizen het scenario haarfijn uit. “Het is bij het in elkaar zetten van oefeningen een kunst om voor iedere deelnemer een leerzaam onderdeel toe te voegen.” Volgens Mulder vergt een oefening als deze ongeveer een halfjaar aan voorbereiding. Naast het vinden van een geschikte locatie en een goed scenario, moeten er genoeg deelnemers zijn. “Dat is vanavond goed gelukt!”, zegt Mulder trots na afloop van de oefening.

Communicatie

Voor alle deelnemers was er genoeg werk te verrichten tijdens de oefening. Zo was de brandweer druk met het bevrijden van het slachtoffer onder de auto vandaan en het redden van de slachtoffers uit het water en kon de ambulancedienst zich hierna over hen ontfermen. Voor de politie was een taak weggelegd in het coördineren en voorzag Rijkswaterstaat alle diensten van een overzicht van bovenaf met behulp van een drone.

Uit een oefening als deze probeert de Veiligheidsregio Zeeland vooral leerpunten te trekken. En dat begon deze keer al bij de aankomst van de eerste ploegen op het sluizencomplex. Omdat een van de sluiskolken in onderhoud is, is het middenterrein van het sluizencomplex maar via één weg bereikbaar. ‘’Waarschijnlijk is in de communicatie tussen de ploegen onderling iets mis gegaan, waardoor voor de volgende ploegen niet duidelijk was hoe ze het sluizencomplex moesten betreden. Dat is waarvoor we oefenen en wat we ook meenemen in de nabespreking”, aldus Gert Mulder na afloop van de oefening.

Vertrouwen

Ook burgemeester van de gemeente Reimerswaal, José van Egmond, was aanwezig bij de oefening. Zij sloot aan bij het zogenoemde CoPi-overleg (Coördinatie Plaats Incident) in een container nabij het incident. “Ik heb vanavond vanaf de zijlijn meegekeken hoe de verschillende disciplines samenwerken.” Op de vraag of de oefening de burgemeester geruststelt, antwoordde ze: “Ja, dat ben ik zeker. Alle disciplines werken goed samen en de processen verliepen vanavond zoals ze horen. Dat stelt gerust en kweekt vertrouwen voor als er een echt incident is en we in een opstelling als deze samenkomen.”

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief