Maxine Steketee-Poley, Sebastiaan van der Jagt, Arnold Sinke, Lennert Steketee, Else-Marie Cornelisse en Jos Steketee.
Maxine Steketee-Poley, Sebastiaan van der Jagt, Arnold Sinke, Lennert Steketee, Else-Marie Cornelisse en Jos Steketee. Foto: Hans Colijn

‘We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn’

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

Met het ter ziele gaan van de Mosseldag heeft Yerseke al jaren geen feestdag meer. “Dat vonden we triest. Waarom kan het in Bruinisse en Zierikzee wel en hier niet?”, vroeg Lennert Steketee zich af. Hij was niet de enige. Samen met mosselkweker Jos Steketee legde Lennert Steketee, van de plaatselijke Tourist Shop, de basis voor een nieuw festival. Dat heeft inmiddels vastere vormen gekregen. Oesterkweker Else-Marie Cornelisse is door de twee Steketees benaderd en zo komt alles samen, mosselen, oesters en toerisme. Met z’n drieën vormen zij het bestuur van de stichting. Naast het bestuur zijn Sebastiaan van der Jagt, Arnold Sinke en Maxine Steketee-Poley betrokken. “Het wordt een dag waarop we samen Yese zijn”, aldus Lennert Steketee. “We willen alle inwoners en bedrijven erbij betrekken, zodat de sector zich goed vertegenwoordigd voelt, want een gezonde sector is van belang voor het hele dorp.”

Fijnproevers

De activiteiten zijn straks tussen 10.00 en 18.00 uur te vinden in de haven. Hier komt een mossel- en oesterwereld, kidsplein, seafoodplein en een braderie en vlootschouw, waarbij bezoekers ook kunnen meevaren.

In de mossel- en oesterwereld komt de schelpdiersector, waardoor Yerseke bekend is geworden, tot leven. Ondernemers uit de branche, zoals mossel- en oesterkwekers, vertellen over hun vak, maar bijvoorbeeld ook onderzoekers uit het onderwijs vertellen waar zij mee bezig zijn. In grote bassins zijn mosselen, oesters en andere levende schaal- en schelpdieren te zien en bezoekers kunnen films en presentaties bekijken. 

Gezinnen genieten op het kidsplein, met leuke (educatieve) activiteiten en de vlootschouw geeft bezoekers de kans om het ambacht van de lokale vissers van dichtbij te zien. Ook komt er een braderie in nautische sfeer met ruim honderd kramen. Los van Yerseke at Sea wordt er een kermis georganiseerd door een kermisexploitant en een feesttent door café de Sportvisser.

Het seafoodplein gaat bezoekers verrassen met de vele manieren waarop je kunt genieten van mosselen en oesters. “Dit wordt een culinair plein voor fijnproevers”, vertelt Cornelisse. De stichting wil promoten hoe lekker en gezond mosselen en oesters zijn - aan de nieuwe generaties in het bijzonder - en daarvoor is de jonge Cornelisse (24), die uit een familie oesterkwekers komt, de ideale ambassadrice. “Als klein meisje had ik goede herinneringen aan de Mosseldag, en veel mensen die ik ken ook. Hoe leuk is het om straks, hopelijk in het zonnetje, te genieten van mossel- en oestergerechtjes met een wijntje erbij?”

Trots

De stichting is nu onder meer druk met het verwerven van sponsoren. “Ik heb nog geen negatieve reactie gehoord”, vertelt Cornelisse. Ook is de stichting bezig met zaken als verkeer en parkeren. “We willen pendelbussen laten rijden om het openbaar vervoer te promoten.”

De bereidwilligheid om mee te werken is volgens het stichtingsbestuur groot. Zo is ook de gemeente Reimerswaal positief. “Zij vindt uiteraard wel het veiligheidsaspect belangrijk”, vertelt Lennert Steketee. “We gaan uit van 10.000 tot maximaal 15.000 bezoekers, maar we vinden het niet erg als het er minder zijn. We willen geen massaal evenement, maar gaan voor kwaliteit. Ons doel is er een feestdag van te maken waarop de Yersekenaren trots zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief