Afbeelding
Foto: Pixabay

Warm weekend tijdens Pasen: temperaturen tussen de 15 en 20 graden

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

RUCPHEN - De verwachting voor Pasen kent nog steeds veel onzekerheid in de temperatuurverwachting. Maar de kans is het grootst dat er bovengemiddeld hoge temperaturen van 15 tot 20 graden worden genoteerd. Het weerbeeld lijkt met een mix van zon, wolken en enkele buien wel vrij zeker, aldus meteoroloog Rico Schröder van Weeronline.

De aanloop naar Pasen ziet er licht wisselvallig uit. Vandaag is een beetje regen mogelijk. Witte Donderdag start met enige tijd regen en in de middag komt het tot enkele buien. In de avond, nemen de buienkansen af. De temperatuur ligt halverwege de avond rond 9 graden.

Ook op Goede Vrijdag is er veel bewolking en kans op regen. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 12 en 15 graden en daarmee is het zachter dan gebruikelijk eind maart. Normaal is het in de laatste week van maart 10 tot 12 graden.

Wisselvallig paasweer

Voor het paasweekend is de (temperatuur)verwachting vrij onzeker. “De grens van flink zachte en een stuk koelere lucht bevindt zich in onze omgeving. In de zachte lucht kan het kwik stijgen richting 20 graden. Vooral voor Oost-Nederland bestaat de kans hierop. In de koelere lucht wordt het slechts een graad of 13. Het weerbeeld bestaat uit wolken, af en toe zon en dagelijks kans op regen”, aldus Schröder.

Dit jaar grote kans op temperaturen tussen 15 en 20 graden

Tijdens de droge momenten is het prima weer voor een wandeling of fietstocht. Ook is het goed weer om in de tuin bezig te zijn, want de temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. Gemiddeld is het eind maart en begin april 10 tot 12 graden. “De kans dat het in het midden van het land dit paasweekend 15 graden of meer wordt is ongeveer 70%. De kans op temperaturen tussen 10 en 15 graden is dit jaar ongeveer 20%. Sinds 1901 kwam het op 46% van de paasdagen tot maximumtemperaturen van 10-15 graden. De kans op een warme dag, met een maximumtemperatuur in De Bilt van 20 graden of meer is hooguit 10%. In het (zuid)oosten is de kans daarop met 25% net wat groter.”

Weer met Pasen varieert sterk
Het weer met Pasen kan van jaar tot jaar sterk variëren. “Dit komt niet alleen doordat de datum van Pasen sterk wisselt, maar ook doordat het weer in de lente altijd grillig is. De laatste stuiptrekkingen van de winter en de vroege vleugjes met zomerweer kunnen elkaar in de lente snel afwisselen. Het verschil tussen de warmste Pasen en de koudste Pasen is groot. In 2011 kwam de gemiddelde maximumtemperatuur in De Bilt uit op bijna 25 graden. Tijdens Pasen 1964 was het gemiddeld slechts 4,2 graden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief