V.l.n.r. Robert Sänger (Kober), Lex Polman (Borgesiusstichting) en wethouder René Lazeroms (Gemeente Rucphen).
V.l.n.r. Robert Sänger (Kober), Lex Polman (Borgesiusstichting) en wethouder René Lazeroms (Gemeente Rucphen). Foto: Addo Sprangers

Uitbreiding Kindcentrum Vinkenbos in Sprundel kan van start

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De Gemeente Rucphen, de Borgesiusstichting en Kober BV hebben donderdag de financierings- en samenwerkingsovereenkomst voor de uitbreiding van Kindcentrum Vinkenbos in Sprundel ondertekend.

Dat gebeurde in het kantoor van de Borgesiusstichting, een Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs die als doel heeft het waarborgen en stimuleren van kwalitatief goed basisonderwijs. Met de ondertekening liggen de onderlinge afspraken over de investerings- en beheerkosten van de gedeelde ruimten van de uitbreiding van Kindcentrum Vinkenbos vast. Daarmee kan de uitbreiding officieel in gang gezet worden. 

Noodlokalen

Gezien het huidige aantal leerlingen en op basis van de in 2023 geactualiseerde prognose blijkt dat het huidige gebouw niet meer toereikend is. Op dit moment wordt dit tijdelijk opgelost door gebruik te maken van een tweetal noodlokalen (twee units aan de achterzijde van Vinkenbos) en een lokaal boven de naastgelegen sportzaal van De Trapkes (het zogeheten kloosterlokaal). Uitbreiding is dan ook noodzakelijk voor zowel de school als de aanwezigheid van de kinderopvang in het huidige gebouw.

Uitbreiding

Door het realiseren van een uitbreiding met vier lokalen bij Kindcentrum Vinkenbos, ter hoogte van de hoofdingang van het schoolgebouw aan de kant van het Fatimapark, geeft het college invulling aan het door de gemeenteraad vastgestelde Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Tot tevredenheid van wethouder René Lazeroms: “We zijn er met elkaar in de voorbereiding al zó lang mee bezig,” zegt hij. Tegelijkertijd kijkt hij alweer vooruit. “In juni gaat er een voorstel naar de raad met betrekking tot de huisvesting van basisschool Heilinde in Sint Willebrord. Dat moet de volgende mijlpaal worden in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.”

Beter gebouw

De gemeenteraad van Rucphen heeft op woensdag 5 juli 2023 besloten om in te stemmen met de verdere uitwerking van de uitbreiding van het Kindcentrum Vinkenbos Sprundel met vier lokalen. Ook is er een aanvullend taakstellend krediet ter beschikking gesteld. Daardoor is Kindcentrum Vinkenbos na de uitbreiding weer klaar voor de nabije toekomst. Dat concludeert ook Robert Sänger, bestuurder van Kober. “Het resultaat telt,” vindt hij. “Het is mooi dat we nu echt aan de gang kunnen. Ik heb alle vertrouwen in de gevonden samenwerking. De kids in Sprundel kunnen straks in een beter gebouw opgroeien.” Bestuurder Lex Polman van de Borgesiusstichting is eveneens in zijn nopjes. “Kindcentrum Vinkenbos is een plek waar kinderen kunnen spelen, leren en ontwikkelen. Dat kan straks nog beter, mede dankzij een betere buitenruimte. Samen creëren we één mooie pedagogische omgeving.”

Maatregelen

Aannemer Maas-Jacobs laat er in ieder geval geen gras over groeien. Komende maandag al wordt een start gemaakt met de werkzaamheden. In nauw overleg met basisschool Vinkenbos zijn daarbij verschillende maatregelen getroffen. “Het speelterrein is een stukje afgezet om de bouwwerkzaamheden goed en veilig te laten verlopen,” vertelt schooldirecteur Stefanie Melissen. “Daarnaast wordt het bouwverkeer zoveel mogelijk buiten de schooltijden gepland. We verwachten niet al teveel overlast. De leerlingen kunnen dus in de huidige lokalen blijven. Wel vragen we de ouders om rekening te houden met de nieuwe situatie bij het halen en brengen van de kinderen. In de pauzes worden de verschillende groepen meer gespreid. Dat betekent dat er iets minder kinderen buiten kunnen spelen op hetzelfde moment. Van onze medewerkers wordt ook flexibiliteit verwacht, want een aantal kantoren moet wijken voor bijvoorbeeld toiletgroepen.” In bouwkundig opzicht is het vooral de bedoeling dat in de meivakantie en in de zomervakantie grote stappen worden gemaakt. In het laatste kwartaal van dit jaar moet de klus dan zijn geklaard.

Schooldirectrice Stefanie Melissen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief