Nieuwe wethouder Hilde Moerland (52) in haar werkkamer van het Thoolse gemeentehuis.
Nieuwe wethouder Hilde Moerland (52) in haar werkkamer van het Thoolse gemeentehuis. Foto: Olaf Knook
INTERVIEW

Nieuwe wethouder Hilde Moerland: ‘Alsof ik in een rijdende trein stap’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Na een onverwachte wending in de coalitie is Hilde Moerland (52) ineens de nieuwe wethouder van Tholen. Een beetje spannend vindt ze het nog wel. Maar de gedreven Stallander gaat voor niets én niemand uit de weg. “Ik vind dat iedereen op Tholen, klein of groot, ertoe doet. Daar sta ik voor.”

Geboren in Brabant, maar haar hart ligt in Sint-Annaland. Hilde Moerland (52) is niet zomaar een Zeeuw. Op haar cv prijkt geen lange politieke achtergrond. Ze heeft in slechts twee jaar tijd haar stempel weten te drukken op de Thoolse politiek. “Frank Hommel benaderde me voor de verkiezingen van 2022. Maar politieke ambities had ik niet, dus ik stond er eerst niet voor open. Ik was wel vastberaden om de dingen om me heen mooier te maken.”

Uiteindelijk stemde ze toch in. Direct werd ze door de kiezers gekozen als raadslid. En nu, na twee jaar, heeft ze haar eigen werkruimte veroverd in het gemeentehuis. Ze bekleedt nu dezelfde functie als dezelfde Hommel die na bijna 14 jaar afscheid nam als wethouder.

Spannende uitdaging

Onwennig voelt de situatie nog wel voor Moerland. “Dat heeft tijd nodig. Maar ik ben enorm blij met alle positieve reacties die ik heb ontvangen. Het is echt een grote eer.” Ze beseft dat het een uitdaging is om de positie van een vertrokken wethouder over te nemen. “Het college van burgemeester en wethouders heeft een meerjarig plan gemaakt en plotseling komt er een nieuweling bij. Dat brengt spannende tijden met zich mee. Het is alsof ik in een rijdende trein stap. Er zijn zeker wat slapeloze nachten aan voorafgegaan voor mij.”

Diversiteit en inclusie

Moerland krijgt een uitdagende portefeuille met economische en maatschappelijke aspecten en onderdelen uit het sociaal domein. Ook krijgt ze de geheel nieuwe portefeuille diversiteit en inclusie. Als raadslid heeft ze zich hiervoor sterk gemaakt. “Op Tholen moet iedereen de vrijheid hebben om zichzelf te zijn. Voor mij hoort dat bij participatie. We moeten oog hebben voor alle burgers.” Als nieuwe wethouder voelt ze zich verplicht om hierin een rol te spelen. “Ik ben gekozen in de raad om onze inwoners te dienen. Daarom vind ik het belangrijk om er voor iedereen te zijn, ook voor ondernemers.”

Pippi Langkous

Concrete plannen voor het eiland heeft Moerland nog niet. “Ik word nu inhoudelijk bijgepraat. Er ligt een visie, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe ik die ga realiseren.” Ten slotte wijst ze naar een kaart in haar werkkamer met de beroemde uitspraak van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Moerland is geen Pipi Langkous, maar voelt zich wel aangetrokken tot die levensspreuk. “De functie wordt een uitdaging, maar door het vertrouwen dat ik krijg van mijn omgeving denk ik wel dat ik het kan.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief