Afbeelding
Foto: Politie.nl

Meer jonge verdachten op Tholen, maar wel minder geregistreerde misdrijven

Door: Olaf Knook Politie

THOLEN - Zo’n 120 inwoners van Tholen zijn vorig jaar één of meerdere keren opgepakt als verdachte van een misdrijf. Het aantal verdachte jongens tussen 12 en 18 jaar is toegenomen ten opzichte van 2022. Tegelijkertijd is het totale aantal misdrijven op Tholen met ruim 20 procent gedaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De politie heeft vorig jaar ongeveer 120 Thoolse inwoners gearresteerd als mogelijke verdachte van een ernstig delict. De meeste verdachten werden aangehouden voor bijvoorbeeld rijden onder invloed of doorrijden na een verkeersongeval. Ook misdrijven als diefstal, inbraak en geweldpleging staan hoog op de lijst. Voor vernieling, verstoring van de openbare orde en drugsgerelateerde zaken werden minder Tholenaren gearresteerd.

De meeste verdachten op Tholen zijn tussen de 23 en 45 jaar. Opvallend is dat het aantal jonge daders is toegenomen. Vooral het aantal jongens tussen 12 en 18 jaar is met bijna de helft gestegen. Het aantal verdachte vrouwen is vooral toegenomen in de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar.

Onderscheid soorten misdrijven

Het aantal geregistreerde misdrijven in onze gemeente is voor het vierde jaar op rij gedaald. In 2020 ging het nog om 745 misdrijven, nu zijn dat er 490. De meest voorkomende misdrijven op Tholen zijn diefstal en inbraak. Ook komen oplichtingspraktijken en het wegrijden na een ongeval vaak voor op het eiland. Daarnaast zijn vernielingen, het vervalsen van documenten en mishandeling veelvoorkomende misdrijven op Tholen.

Landelijke cijfers

Vorig jaar zijn ongeveer 150 duizend verdachten van misdrijven geregistreerd door de politie, wat iets minder is dan in 2022. Twee op de drie verdachten werden al eerder in hun leven door de politie geregistreerd als verdachte. Meer dan een kwart van alle verdachten was jonger dan 23 jaar oud. Tussen 2010 en 2018 daalde het aantal jonge verdachten, maar de laatste jaren is het stabiel gebleven.

Het aantal verdachten is hiermee iets lager dan in het jaar ervoor, toen de politie 156 duizend verdachten registreerde. In 2010 werden nog veel meer personen verdacht (272 duizend). Jongvolwassenen worden naar verhouding het vaakst verdacht van een misdrijf. Het aantal jonge verdachten is sinds 2010 ook sterk afgenomen. Minderjarigen worden relatief vaak verdacht van een misdrijf, namelijk met 139 verdachten per tienduizend minderjarigen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief