Kunstenaar Zeus Hoenderop bij zijn schip dat verwijst naar het slavernijverleden.
Kunstenaar Zeus Hoenderop bij zijn schip dat verwijst naar het slavernijverleden. Foto: Joep Bremmers

Burgerinitiatief wil kunst in de binnenstad

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - In een deel van de voormalige bibliotheek aan ‘t Spui is donderdagmiddag een initiatief om leegstaande winkelpanden te vullen met kunst gelanceerd. Een aantal Vlissingse kunstenaars heeft zich verenigd in het burgerinitiatief BooT en is voornemens om meer levendigheid in de binnenstad te brengen. “Toen ik zojuist van mijn huis hier naartoe liep kwam ik al tien leegstaande winkels tegen,” vertelde Peter de Klerk van BooT in zijn openingspraatje.

“Als we kijken naar de binnenstad van Vlissingen, dan maken we ons toch wel zorgen,” zo begon Peter de Klerk, één van de initiatiefnemers, de opening van de eerste expositie van BooT. “Vlissingen heeft veel leegstaande panden maar we willen van deze bedreiging een kans maken. Dit is de eerste BooT, maar er moeten meer BooT-en komen die op andere plekken in de binnenstad aanmeren. We moeten een transitie maken van industriestad naar kunststad.” 

Honfleur

Als voorbeeld trekt De Klerk paralellen met Honfleur in Normandië en kunstenaarsenclave St. Yves in het Engelse Cornwall. De Klerk woont sinds een jaar of twee in Vlissingen. “Ik was eerder directeur van een woningcorporatie in Gouda en heb veel aan citymarketing gedaan, dat zit me in het bloed,” verduidelijkt hij. “De ruimte hier in ‘t Spui was de eerste ruimte waar we naar hebben geïnformeerd en dat was vrij snel akkoord. Ik hoop dat we hier in ieder geval een paar maanden kunnen blijven.” De ruimte naast boekhandel ‘t Spui is ingericht als expositieruimte met beelden van ‘meisjes in verzet’ van de hand van Pip Kelting, foto’s van Micha Braaksma, aquarellen van Cees van der Wouden, een installatie van Zeus Hoenderop, foto’s en gehaakte sieraden van Karin Starmans en schilderijen van Peter de Klerk zelf.

Kunst blijft bestaan

Wethouder Jeroen Portier, die sinds kort over een deel van de cultuurportefeuille waakt, was aanwezig bij de opening en voelde zich meteen op zijn gemak. “Mijn vader en moeder waren allebei kunstenaars en ik heb mijn jeugd eigenlijk tussen de kunst doorgebracht,” aldus Portier en wees vervolgens op het belang van kunst. “Kunst richt zichzelf iedere keer opnieuw op. Als er zware tijden zijn dan blijft de kunst altijd bestaan. We dragen dit een warm hart toe, want een initiatief zoals dit kan Vlissingen wel gebruiken.” 

White Lion

Zeus Hoenderop, die eerder het slavernijmonument ontwierp, is één van de exposanten en heeft er een in karton uitgevoerd zeventiende-eeuws slavenschip opgesteld. Hoenderop: “Omdat hier ook een boekhandel is wilde ik ook tekst erin verwerken, Het schip is aan de buitenkant beplakt met pagina’s uit het rapport dat Henk den Heijer en Gerhard Kok hebben geschreven over het aandeel dat Vlissingen had in de slavenhandel.” Het schip heeft de naam ‘White Lion’, genoemd naar het slavenschip dat werd buitgemaakt door kaapvaarders in dienst van de toenmalige Vlissingse burgemeester Jan de Moor. “Aan boord waren twintig Afrikaanse slaven, die zijn naar Amerika gebracht en dat waren de eerste Afrikanen in Amerika. Door toedoen van Vlissingers dus.” De expositie in ‘t Spui is te bezoeken tijdens de openingstijden van de boekhandel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief