Joost van Damme (rechts) en zijn rechterhand Vincent Schuit voor de voormalige Zeevaartschool.
Joost van Damme (rechts) en zijn rechterhand Vincent Schuit voor de voormalige Zeevaartschool. Foto: Annet Eekman

Hotelier Joost van Damme verbouwt Zeevaartschool tot hotel

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Hotelier Joost van Damme is er al sinds 2018 mee bezig: een hotel in de voormalige Zeevaartschool op Boulevard Bankert. Nu heeft hij de plannen rond en zijn slopers begonnen met het strippen van het interieur van het monumentale pand. Als alles volgens planning verloopt gaat het viersterrenhotel nog voor het eind van het jaar open.

Joost van Damme loopt al sinds 1979 rond op de boulevard toen zijn vader Ben van Damme er restaurant De Lamme Goedzak opende en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer weggeweest. “Ik speelde hier vroeger als kind,” vertelt Van Damme. “Dat ik nu in dit prachtige pand een hotel kan beginnen is echt fantastisch.” Het heeft even geduurd voordat Van Damme zijn droom kon realiseren. In 2013 werd in de voormalige Zeevaartschool de Zorgboulevard geopend. Vijf jaar later kwam er één verdieping van het pand leeg te staan. “Sindsdien ben ik in gesprek geweest. Eerst over één verdieping en later over het hele pand. Bijna twee jaar geleden heb ik het samen met een investeerder kunnen kopen.” 

Matrooskamers

In het hotel komen zeventig kamers, onderverdeeld in vier verschillende kamertypes: vijfenveertig standaardkamers, vijf familiekamers en zes suites. “En op de onderste verdieping komen nog veertien matrooskamers, dat zijn kleinere kamers die geen uitzicht op zee hebben,” legt Van Damme uit. “We noemen ze matrooskamers omdat de hutten van de matrozen op schepen ook altijd in het ruim onder de waterlijn zijn. Deze kamers krijgen ook een hele vriendelijke prijs, en dat is toch ook wel uniek dat je voor een relatief laag bedrag kunt overnachten op een a-locatie.”

Rijksmonument

Het pand van de voormalige Zeevaartschool is een ontwerp van de bekende architect Arend Rothuizen en is sinds 2009 officieel Rijksmonument. “Hoewel je dat aan de buitenkant niet echt ziet heeft het gebouw een betonskelet. Dat wordt straks ook weer meer zichtbaar. We gaan het verbouwen met oog voor de geschiedenis van het pand. Zo wordt de hal weer een mooie open ruimte zoals het ooit bedoeld was.” Van Damme heeft al heel wat uurtjes doorgebracht in het pand en is er duidelijk aan verknocht. Over de naam van het toekomstige hotel heeft hij geen seconde na hoeven te denken. “Dat wordt natuurlijk Hotel de Zeevaartschool. Het gebouw staat letterlijk over de halve wereld als Zeevaartschool bekend, want overal ter wereld wonen oud-leerlingen.”

Autoluw

Van Damme is in gesprek met de gemeente om te kijken of zijn hotelgasten toch nog voor de deur kunnen worden afgezet, ook nu de boulevard autoluw is geworden. “Dat zou voor de hotelgasten fijn zijn,” verduidelijkt Van Damme. Hij ziet het weren van gemotoriseerd verkeer op gezette tijden overigens niet als een probleem. “Als je statistieken volgt dan weet je dat er aan het begin commotie is, maar op de lange termijn is het gewoon goed, dan wordt het een mooie wandelpromenade. Vroeger reden er in de Walstraat ook auto’s, daar moet je toch niet meer aan denken?”

Torentje

Veel vragen krijgt Van Damme over het karakteristieke torentje. Wordt het een exclusieve suite of toch iets anders? “Dat wordt een multifunctionele ruimte voor bijvoorbeeld een romantisch huwelijksaanzoek, een romantisch diner voor twee of een klein reünietje van oud-studenten. Het moet in ieder geval voor iedereen toegankelijk zijn.” Voor de inrichting van het hotel is Van Damme nog op zoek naar foto’s en dan met name van het interieur. “Voor het interieur zijn we nog op zoek naar foto’s om inspiratie op te doen want van veel ruimtes weten we niks van hoe het eruit heeft gezien en daar zijn we wel benieuwd naar.” Oude foto’s kunnen worden gemaild naar: fotos@hoteldezeevaartschool.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief