Broederhuis Ste.-Marie in Huijbergen
Broederhuis Ste.-Marie in Huijbergen Foto: Broeders van Huijbergen

Wat wordt de toekomst van het Broederhuis Huijbergen?

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HUIJBERGEN - Het Broederhuis in Huijbergen speelt al eeuwen een belangrijke rol in het dorp Huijbergen en bredere omgeving. Het is de wens van de Broeders dat dit ook in de toekomst zo zal blijven. Samen met het dorpsplatform en -coöperatie Huijbergen, zorgorganisatie tanteLouise, leefgemeenschap De Huijberg en de gemeente Woensdrecht onderzoeken zij daarom een passende invulling en rol voor het Broederhuis in de toekomst.

 Door de eeuwen heen zijn de Broeders nauw verbonden met het dorp, de Huijbergse bevolking, de gemeente Woensdrecht en iedereen die ondersteuning kan gebruiken, ongeacht achtergrond of inkomen. Het Broederhuis zal ook in de toekomst dit gedachtengoed blijven uitdragen. Het is een plek waar ontmoeting centraal staat; een gastvrije plek waar spiritualiteit en ecologie samenkomen.

Mogelijkheden

Binnen deze waarden kijken zij naar mogelijkheden om het Broederhuis deels ter beschikking te stellen aan de dorpsgemeenschap. Een vleugel van het gebouw is reeds in gebruik door De Huijberg. Samen met het dorpsplatform Huijbergen, de Huijberg, tanteLouise en de gemeente Woensdrecht is gekeken hoe het huis een doel kan krijgen, dat aansluit bij de geschiedenis en de verbondenheid met het dorp, passend bij de huidige tijd. Zo ontstond het idee om te kijken naar een bredere invulling van het pand, waar wonen gecombineerd met zorg voor meer inwoners van Huijbergen bereikbaar wordt. De gemeente staat achter het initiatief van dit zogenaamde zorgbuurthuis. Het sluit aan bij de behoefte die er in de samenleving is om op een prettige manier oud te kunnen worden in het eigen dorp. 

Verkennend onderzoek

Een eerste verkennend onderzoek laat zien dat de drie vleugels van het Broederhuis mogelijkheden bieden om er meerdere voorzieningen te combineren. De Broeders en andere bewoners kunnen er hun leven leiden zoals zij gewend zijn, terwijl zorginkoop en andere voorzieningen gezamenlijk en naar behoefte geregeld kunnen worden. Er blijft daarnaast voldoende ruimte voor andere maatschappelijke en spirituele functies in een groene omgeving.

Volgende stap

De volgende stap om tot een passend, toekomstbestendig plan voor het Broederhuis te komen, is het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Dit moet duidelijk maken of het huidige plan gerealiseerd kan worden als alle aspecten daarin meegenomen worden; de meer zakelijke kant van het verhaal, de financiële consequenties en de vorm waarin het plan samen het beste vorm gegeven kan worden, zodat het voldoet aan een behoefte en conform de wensen van en met respect voor alle betrokkenen verloopt. Voor deze fase wordt zorgvuldig de tijd genomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief