Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Museum Den Aanwas opent de deuren op 1 april met Prinses Paulientje in de schijnwerpers

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - Museum Den Aanwas in Ossendrecht opent op 1 april, Tweede Paasdag, de deuren voor het nieuwe museumseizoen. Het jaar 2023 stond volledig in het teken van het toekomstbestendig maken van het museum. De keuze was daarbij om Prinses Paulientje, het kleinste vrouwtje ooit, meer in de schijnwerpers te zetten. Die keuze leidde dan ook tot een herinrichting die we allemaal bij de opening mogen aanschouwen. De feestelijke opening zal plaatsvinden op Paasmaandag 1 april door burgemeester Adriaansen. Na de openingshandeling kan iedereen die dat wil op de foto met Paulientje.

De gehele benedenverdieping is tijdens de wintersluiting aangepakt. Naast het nodige opknapwerk aan het interieur is de gehele collectie in overeenstemming gebracht met de periode1850-1900. Het fraaie dorpspleintje op de bovenverdieping is voorzien van andere duurzame verlichting, waardoor de oude ambachten nog beter in beeld gebracht worden. De aanwezige collectie van Zr. Marie Adolphine en Pater Anselmus zijn terug naar de eigenaren gegaan, waardoor de kamer van Paulientje een metamorfose heeft gekregen. De verzameling over Paulientje is uitgebreid met diverse spulletjes, waaronder nieuw opgedoken foto’s, een broche en een stoeltje waarop zij heeft gezeten. Naast dit alles heeft het museum  ook het certificaat van het Guinness Bookof Records aan de collectie toe kunnen voegen. Kortom, het museum is zeker een bezoek waard. 

Nieuwe openingstijden

Na de opening zal het museum iedere zondag van 13:30 uur tot 16:30 uur geopend zijn en sluiten ze de deuren eind oktober. Hiervoor is het museum nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om het wonderbaarlijke verhaal van Paulientje verder te verspreiden. Alles wordt duurder, ook voor de vereniging achter het museum, Heemkundekring Het Zuidkwartier. Na jarenlang gratis toegang heeft men nu moeten besluiten om vanaf dit museumjaar entree te vragen aan de bezoekers. De entreeprijs hebben is beperkt tot 5,00 euro. Daarvoor krijgt u een interessante rondleiding van een van de gidsen én er wordt u een consumptie aangeboden. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis. Ieder lid van de heemkundekring krijgt voor 2024 een gratis museumbezoek aangeboden. Zij ontvangen hiervoor een voucher, die aangeboden wordt in de eerstvolgende Tijding. Tijdens de openingsdag is het museum vanaf 11:00 uur open voor publiek en is de toegang wel gratis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief