Afbeelding
Foto: Marieke Suikerbuik

Basisscholen luiden de meivakantie al spelend in met de Koningsspelen

Door: José van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van 6.300 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag, maar omdat de meivakantie in onze regio eerder begint, werden de Koningsspelen hier al vandaag gevierd. En het werd een groot feest.

Alle basisscholen in de gemeente Woensdrecht deden mee aan de Koningsspelen. Maar ze hadden allemaal een uitdaging gehad om een goed programma in elkaar te zetten, want de weersomstandigheden gooiden roet in het eten van de scholen. Gelukkig konden de scholen tijdig een alternatief programma in elkaar zetten. Volgens Juf Anja en Juf Ingrid van basisschool Op Dreef in Putte deden de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 allerlei workshops in MFC De Biezen. “Het was de bedoeling om springkussens te plaatsen en allerlei tikspelletjes en oud-Hollandse spelletjes te doen buiten, maar het weer was te slecht. De tennisclinic bij de tennisvereniging kon daardoor ook niet doorgaan. Gelukkig konden we uitwijken naar MFC De Biezen. Hier doen de grotere groepen clinics tafeltennis, voetbal, hockey en B-ball (een vorm van honkbal voor kinderen). De groepen 1 en 2 hebben op school lekker in de speelzaal gespeeld en deden op school diverse spelletjes.”

Keuzekaarten

Basisschool Ste. Marie in Huijbergen kon ook uitwijken naar MFC De Kloek in Huijbergen, al bleef de onderbouw tot en met groep 4 op school voor diverse Oranje-activiteiten. Juffrouw Marieke had een heel leuk programma bedacht, met spelletjes op keuzekaarten. “Het is de eerste keer dat we het zo doen. We merkten dat als we een tijdschema hanteerden het ene spel in tien minuten klaar was, terwijl het andere twintig minuten duurde. Met de keuzekaarten kunnen de groepjes zelf een spel uitkiezen en willen ze iets anders, dan hangen ze de kaart terug en pakken ze een andere.” Deze spelvorm bleek een succes, want zowel de onderbouw als de bovenbouw wist zich goed te vermaken. 

Oud-Hollandse spelletjes

Bij basisschool ‘t Paviljoen in Ossendrecht waren de onderbouw en bovenbouw ook opgesplitst, al was dit ook zonder de slechte weersomstandigheden de bedoeling. Dit keer bleven de groepen 3 en 4 echter ook op school in plaats van op het veld van voetbalvereniging ODIO te sporten. De groepen 5 tot en met 8 hadden Koningsspelen in MFC De Drieschaar. Voor de groepen 1 tot en met 4 stonden de gangen, de aula en lokalen in het teken van oranjespelletjes, waaronder lopen met klossen, alternatief stoeptekenen maar dan in de aula en touwtje springen. 

De stormbaan op

De scholen Klim-Op, Delphin en De Dobbelsteen in Hoogerheide hakten ook de knoop door om bij slecht weer de Koningsspelen binnen te doen. Volgens juf Lian betekende dat onder meer dat in de sporthallen van Kloosterhof 2 stormbanen stonden. “Verder hebben we in De Boemerang verdeeld over de drie scholen verschillende activiteiten per bouw gedaan. De collega’s konden zelf kijken en kiezen hoe ze in eigen lokalen de spelen invulling geven. Daarbij was er een roulatiesysteem om de stormbanen te bezoeken.” Ook de leerlingen van Fortuna in Hoogerheide en Woensdrecht vermaakten zich met diverse Koningsspelen op school. “Ondanks het slechte weer hebben de kinderen van Fortuna nog genoten van een indoor spel en sportprogramma in het kader van Koningsspelen.Alle kinderen startten in de ochtend met het traditionele Koningsontbijt en het dansje op het Koningslied. Daarna mochten de jongsten deelnemen aan een actie spelcircuit. Voor de oudste groepen waren er een aantal sportclinics georganiseerd die gegeven werden door echte professionals. Zo was er een honkbalclinic, een dansclinic, kickboksles en een escaperoom. Op deze manier genoten alle kinderen van Fortuna toch nog van sportieve Koningsspelen. Volgend jaar hoopt het team weer flink uit te kunnen pakken op de sportvelden naast het nieuwe gebouw”, aldus directeur Pieter Krebbekx.

Niet alle scholen hoefden vandaag overigens een hele dag naar school. De leerlingen van ‘t Paviljoen waren bijvoorbeeld allemaal om 12.00 uur klaar, terwijl andere scholen ook in de middag nog een speels aanbod hadden voor de leerlingen. Een ding is in ieder geval zeker: de kinderen en docenten mogen nu allemaal gaan genieten van twee weken vakantie, met hopelijk iets betere weersomstandigheden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief