Vlnr: Antoon Daamen, Jan Roks, Antoon v.d Heijden, Thom v. Dongen, Han Magielse bij de start in 1981
Vlnr: Antoon Daamen, Jan Roks, Antoon v.d Heijden, Thom v. Dongen, Han Magielse bij de start in 1981 Foto: Collectie Han Magielse

Kennedymars van Rijsbergen ook voor jongeren

Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Met de aankomende 59e editie van de Kennedymars in Rijsbergen is secretaris Twan van Duijnhoven in de archieven gedoken en hij vond een inschrijflijst van het jaar 1981. 

Op vrijdag 8 augustus 1981 om 21.00 uur vertrokken 146 ‘wandeltoeristen’ en zo’n 15 ‘wedstrijddeelnemers’ vanuit de Harmoniezaal om de Kennedymars van Rijsbergen (80 km) te voltooien. Sinds 1965 wordt in Rijsbergen een Kennedymars georganiseerd. Ontstaan vanuit een weddenschap tussen André Pemen en Johan Verheyen, inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekend evenement. Er zijn echter wel enkele verschillen tussen 1981 en 2023. Het aantal deelnemers is ongeveer gelijk. Kwamen in 1981 ruim 70 deelnemers uit de huidige gemeente Zundert, in 2023 waren dat maar 20 deelnemers van de in totaal 163 deelnemers. De leeftijd van de deelnemers was destijds lager dan nu. Zijn de deelnemers nu veelal ouder dan 50 jaar, in 1981 waren de meeste veel jonger dan 50 jaar. Op de inschrijflijst van 1981 zien we bekende Rijsbergse namen van toenmalige jongeren staan zoals Antoon Daamen, Jan Roks, Antoon van der Heijden, Thom van Dongen, Han Magielse, Harry Verdaasdonk en natuurlijk onze Rijsbergse ‘Mister Kennedy”, Piet Borst. Maar ook vanuit (Klein) Zundert, Wernhout en Achtmaal waren veel deelnemers zoals Marcel en Annie Elst, Ans, Kees en Leo van Opdorp en Jan van Hooijdonk. De vriendenclub Antoon Daamen, Jan Roks, Antoon van der Heijden, Thom van Dongen en Han Magielse sloten in de zomer van 1981, tijdens de derde helft van een zaalvoetbalwedstrijd, een weddenschap met elkaar af. Uitlopen van de Kennedymars met als inzet een bak bier. De voorbereiding bestond uit het heen en terug naar de Acht van Chaam wandelen. Dat was de volledige voorbereiding. Op 8 augustus stonden zij aan de start bij zaal Marktzicht. Iedereen won de weddenschap want ze liepen de Kennedymars helemaal uit. Gelukkig zijn er de laatste jaren weer meer jongeren die aan de start verschijnen. In 2023 stonden Juul en Mette Daamen uit Rijsbergen aan de start. Zij zijn de dochters van Antoon Daamen die in 1981 de Kennedymars tot een goed einde volbracht. Ook hun moeder Mieke van Meer heeft de Kennedymars een keer uitgelopen. Juul en Mette wilden een wandeldoel bereiken en dat resulteerde in dat zij de Kennedymars in 16 uur en 15 minuten volbrachten. Als de studie het toelaat, verschijnen zij dit jaar weer aan de start. Dit jaar wordt voor de 59e keer de Kennedymars van Rijsbergen georganiseerd. Het zou mooi zijn als het aantal deelnemers uit de gemeente Zundert gaat stijgen en dan vooral meer jongeren. Informatie en/ of inschrijven: www.kennedymarsrijsbergen.nl. De start is vrijdag 14 juni om exact 20.00 uur vanuit gemeenschapshuis Koutershof. Naast de Kennedymars van 80 km kan er op zaterdag 15 juni ook gestart worden met de wandeltochten van 10, 25 of 40 km.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief