Drukte tijdens het Breda Jazz Festival
Drukte tijdens het Breda Jazz Festival Foto: Henk Voermans

Met ruim tweehonderd concerten op 23 locaties pakt Breda Jazz Festival groots uit

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Deze week is het zo ver: De 52e editie van het Breda Jazz Festival. In het weekend van Hemelvaartsdag kunnen Bredanaars weer vier dagen lang genieten van jazz tijdens ruim 200 concerten op 23 podia die verspreid zijn door de stad. Nieuw zijn dit jaar onder andere twee podia op het Kasteelplein. “Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling”, vertelt voorzitter Hanneke Griffioen.

Op 9, 10, 11 en 12 mei zal de 52 editie plaatsvinden van het evenement dat jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers naar Breda trekt. Met 23 podia verspreidt door de stad brengt het festival weer zeer diverse soorten jazz naar de stad. Daarbij wordt extra ingezet op het betrekken van de jeugd. “We willen de diversiteit van jazz laten zien. En daarbij vinden we het belangrijk om ook te laten zien dat jazz voor iedereen is: Van jong tot oud”, stelt voorzitter Hanneke Griffioen.

Podia

In totaal zijn er dit jaar 23 podia tijdens het Breda Jazz Festival. Het podium bij Ingenhousz keert niet terug, maar in plaats daarvan worden twee nieuwe podia op het Kasteelplein geplaatst. “Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling om dit plein weer actief bij het festivalterrein te trekken”, vertelt Griffioen. “De toevoeging van het Kasteelplein zorgt ervoor dat de route vanaf het station nog mooier is. Bezoekers die vanaf het station komen, kunnen als het ware de muziek volgen. Vanaf het looporkest naar het podium bij het T-huis, en vanaf daar richting het Veemarktplein en de Willem Merkxtuin of het Kasteelplein.” Ter hoogte van het standbeeld van Willem III komt een podium met een Bredaas karakter. Aan de noordkant van het plein, met de rug naar het Kasteel, komt een groot podium met een dansvloer. Bij dit podium zorgt horecaondernemer Spinola voor de inwendige mens en ook de aankleding rondom het podium, waaronder een overkapping. “We zien afgelopen jaren dat er veel bezoekers zijn die willen dansen. Daar spelen we met dit podium op in. Er wordt een dansvloer gelegd, en er is dan ook dansbare muziek geprogrammeerd.”

Jeugd

Het Breda Jazz Festival vindt het belangrijk om de jeugd bij het evenement te betrekken. Dat wordt dit jaar onder andere gedaan met de Pluutjesparade en een samenwerking met verschillende middelbare scholen. “De pluutjesparade is een bekend onderdeel van het festival. Het is een traditie uit New Orleans dat looporkesten worden voorgegaan door iemand met een paraplu. Kinderen kunnen op de vrijdag van het festival hun paraplu versieren bij Nieuwe Veste, en van daaruit samen met het looporkest naar het Kerkplein wandelen.” Daar treden op dat moment verschillende schoolbands op. “Dat is het resultaat van een samenwerking met meerdere Bredase scholen zoals het Mencia en OLV”, legt Griffioen. “Daarna vervolgt de Pluutjesparade haar weg naar de Avenue waar het kinderconcert plaatsvindt.”

Nieuwe programmeur

Het Breda Jazz Festival nam vorig jaar afscheid van programmeur Festiventures. Dat Bredase evenementenbureau ging failliet. Breda Jazz werkt nu samen met GJD Events. Maar van die verandering zal de bezoeker weinig merken, stelt Griffioen. “We bouwen gewoon door aan het Breda Jazz Festival zoals iedereen dat kent, en het belooft weer een als vanouds gezellig festival te worden.” Daarbij blijft de organisatie erop mikken om te zorgen dat ieder podium zijn eigen identiteit heeft. “Jazz is enorm breed. Bezoekers die het festival bezoeken, weten waar ze moeten zijn voor hun favoriete stijlen. Daar blijven we voor gaan. En dat brengt meteen het voordeel met zich mee dat de drukte zich tijdens het festival altijd vanzelf verspreidt over de hele stad. Iedereen zoekt het podium op dat bij hem past.”

Programma

In totaal bestaat het programma uit ruim 200 concerten. Dat zijn zowel gratis toegankelijke concerten in de buitenlucht, als binnenconcerten waarvoor tickets gekocht dienen te worden. “Dat zijn bijzondere concerten die je tijdens het festival niet op een ander podium tegenkomt, dat typeert deze concerten”, legt bestuurslid Monique Borger uit. Het volledige programma van het Breda Jazz Festival vind je op de website van het festival. De opening van het Breda Jazz Festival is zoals vanouds op donderdagmiddag. Om 13.00 uur wordt het festival officieel geopend op de Grote Markt.[n]

Uitgelichte optredens
Favorieten kiezen? Dat is voor voorzitter Hanneke Griffioen bijna niet mogelijk met zo’n uitgebreid en divers programma. Maar als ze enkele tips mag meegeven, dan zijn dat de volgende optredens:
Donderdag om 19.15 uur op het podium Grote Markt Midden: De Dutch Swing College Band.
Donderdag om 20:30 uur in de Avenue: Scott Hamilton ft. Trio Frits Landesbergen
Vrijdag om 23:00 uur op het Kerkplein: Harlem Lake
Vrijdag om 23:00 uur op de Havermarkt: Jake Calypso & His Red Hot