Afbeelding
Foto: de Honingraad

Roparun kiest voor vernieuwde route door Breda: ‘Hier zijn we heel blij mee’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - In het weekend van Pinksteren vindt de Roparun plaats. De estafetteloop komt van 1e op 2e Pinksterdag door Breda, en heeft een vernieuwde route. De deelnemers komen dit jaar namelijk langs Inloophuis de Honingraad. Vrijwilliger Rien de Bruin is erg blij met die keuze van de Roparun. “De band tussen de Honingraad en de Roparun is heel sterk. We gaan er iets moois van maken, en hopen uiteraard dat veel Bredanaars bij de Honingraad de deelnemers komen aanmoedigen.”

Ieder jaar vindt in het weekend van Pinksteren de Roparun plaats. Dit bijzondere estafette-evenement wordt al sinds 1991 georganiseerd en dankt zijn naam aan de originele route, namelijk van Rotterdam naar Parijs. In het kort werkt de Roparun als volgt. Deelnemers stellen een team samen, waarmee ze in enkele dagen tijd 500 kilometer zullen afleggen. De teamleden wisselen elkaar daarbij af. Er is altijd minimaal één hardloper met twee begeleidende fietsers onderweg. Dit jaar is er voor het eerste sinds 2019 weer een internationale route vanuit Frankrijk. Ook is er een nationale route. Beide routes finishen traditiegetrouw op Tweede Pinksterdag op de Coolsingel in Rotterdam. 

Leven toevoegen aan de dagen

Het motto van de Roparun is ‘Leven toevoegen aan de dagen.’ Met het evenement wordt geld ingezameld om het leven voor mensen met kanker en hun naasten zo draaglijk mogelijk te maken. De opbrengst van de Roparun wordt verdeeld onder de verschillende goede doelen, instellingen en projecten die Stichting Roparun ondersteunt. 

Eén van de initiatieven die gesteund wordt door de Roparun is Inloophuis de Honingraad in Breda. “Wij hebben ons pand aan de Johan Willem Frisolaan aan de Roparun te danken. Wij hebben het ooit voor een symbolisch gedrag kunnen kopen dankzij een donatie vanuit de Roparun”, legt vrijwilliger Rien de Bruin uit. “Ook hebben we mede dankzij een schenking van de Roparun de garage die bij het pand stond kunnen verbouwen tot een atelier.” Het inloophuis sluit dan ook naadloos aan bij de missie van de Roparun. De Honingraad is er voor alle mensen die kanker hebben of hadden, en hun naasten of nabestaanden.

Roparun naar de Honingraad

Afgelopen jaren beleefde Rien de Bruin de Roparun bij AV Sprint. De route van het evenement kwam langs de Bredase atletiekvereniging. En vanuit Sprint doet ook Team Sprinters 117 mee aan de Roparun. “Vanuit de Honingraad zijn meerdere mensen ook weer betrokken bij het Team Sprinters 117. De band tussen ons en het team van Sprint is heel hecht”, legt De Bruin uit. Maar dit jaar zal de Bruin niet naar AV Sprint afreizen om de deelnemers aan te moedigen. De Roparun heeft namelijk besloten om de Bredase route te verleggen. Nog steeds komen de deelnemers langs de atletiekvereniging, maar dit jaar maken ze een extra lus door Breda om ook langs de Honingraad te rennen. “Daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee. Het is echt ontzettend mooi dat de Roparun deze keuze heeft gemaakt.”

Aanmoedigen

Wie de deelnemers van de Roparun wil komen aanmoedigen bij de Honingraad zal wel moeten nachtbraken. De verwachte doorkomsttijd in Breda ligt namelijk tussen 21:00 uur en 03:00 uur, vertelt De Bruin. “De Roparun gaat non-stop door. Dat betekent dus dat er plekken zijn waar de deelnemers ‘s nachts voorbij komen. Dat geldt dus ook voor Breda.” Desondanks hoopt De Bruin dat veel Bredanaars de moeite zullen doen om de teams te komen aanmoedigen. “Bij Sprint kan er echt een feestje worden gebouwd, omdat zij natuurlijk een meer afgelegen locatie hebben. Bij de Honingraad zal dat anders zijn, aangezien we in de bebouwde kom zijn gevestigd. Maar we gaan er zeker een mooie en gezellige avond en nacht van maken. De deelnemers verdienen de aanmoediging, dus ik hoop van harte dat Bredanaars de moeite zullen doen om langs de route te komen staan!”

Over de Honingraad

De Honingraad is een centrum voor leven met en na kanker. Het is bedoeld voor iedereen die in aanraking is gekomen met de ziekte. Dus zowel (oud)kankerpatiënten als hun naasten en nabestaanden. De Honingraad biedt ondersteuning en bevordert het contact tussen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De Honingraad richt zich op zaken naast de medische behandeling. Zo organiseert de stichting onder andere koffieochtenden, lotgenotenbijeenkomsten en creatieve activiteiten. 

Route
De Frans route van de Roparun komt via Zundert Nederland binnen en gaat via Dongen en Rijen naar Breda. De route komt bij Bavel de gemeente binnen en loopt vervolgens door het Ginneken langs de Honingraad en Sprint. De route verlaat de gemeente in de richting van Etten-Leur. Bekijk de gehele route hier. De Nederlandse route komt niet door Breda.