Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Gemeente weerspreekt zware kritiek op banden met Philip Morris

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom wordt er door de nieuwssite Follow The Money van beschuldigd achter gesloten deuren nauwe banden te onderhouden met Philip Morris. Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf is niet te spreken over het suggestieve verhaal, wat de gemeente veel imagoschade oplevert. 

De gemeente Bergen op Zoom onderhoud extreem nauwe banden met Philip Morris, is betrokken bij de tabakslobby en heeft opgetreden als verhuurder voor het tabaksbedrijf. Het zijn de zware beschuldigingen die Follow the Money heeft geuit aan het adres van de gemeente. De site komt met het verhaal naar aanleiding van vele documenten die ze in handen hebben gekregen via WOB-verzoeken.

Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf laat weten te begrijpen dat het artikel verontwaardiging oproept bij lezers, maar volgens Van der Graaf staan er pertinente onwaarheden in het verhaal en is het veel te suggestief. "Wij kunnen ons voorstellen dat lezers van het artikel verontwaardig waren over de vermeende banden van onze gemeente met een tabaksfabrikant. Wij waren ook verontwaardigd, maar dan vooral over de suggestieve, tendentieuze toon van het artikel die alles kadert als 'tabakslobby', over de afwezigheid van bewijs voor de stellingen die geponeerd werden, over de pertinente onwaarheden en fouten in het artikel en over het achterwege blijven van fact checking. Het artikel berokkent de gemeente Bergen op Zoom enorme imagoschade. Bovendien kost het veel ambtelijke capaciteit om ons als gemeente te verweren tegen dit tendentieuze artikel."

De gemeente breidt over dit dossier een uitgebreide reactie en toelichting voor de gemeentraad voor.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief