Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Beladen afscheid van Spion van Oranje Bram Grisnigt

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE/BERGEN OP ZOOM - Vanochtend is in besloten kring veteraan Bram Grisnigt, beter bekend onder de naam 'De spion van Oranje', begraven. Hij overleed op vrijdag 11 januari op 93-jarige leeftijd. Voor burgemeester Adriaansen van Woensdrecht, die tijdens de uitvaart ook een toespraak hield, is het een beladen afscheid. Want over drie weken trapt de burgemeester het scholenproject omtrent 75 jaar bevrijding af met de overhandiging van een exemplaar van de biografie van Grisnigt. En daar zou de veteraan zelf ook bij aanwezig zijn. 

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Brabantse Wal werd bevrijdt van de bezetter. En dat wordt in alle gemeenten groots gevierd. Het nieuws van het overlijden van veteraan Bram Grisnigt (11 januari, Bergen op Zoom) kwam voor velen dan ook als een schok. Burgemeester Steven Adriaansen sprak op de uitvaart over hoe het verhaal van Grisnigt voortleeft op de Brabantse Wal. "Ik ben blij dat ik Bram vorig jaar nog heb kunnen vertellen dat we dit jaar, het jaar waarin we 75 jaar bevrijding herdenken, zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog gaan doorvertellen aan de jeugd. Alle scholen in de gemeente Woensdrecht ontvangen binnenkort zijn boek en we roepen scholen op om met de leerlingen een bezoek te brengen aan de oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom."

Spion

Bram Grisnigt is een beroemde Engelandvaarder. De geboren Rotterdammer trok in 1941 op 18-jarige leeftijd Nederland uit, om via het buitenland te helpen bij de bevrijding van Nederland. Via een omweg kwam hij samen met zijn krijgsmakker Piet Hoekman in Engeland terecht waar zij werden opgeleid tot geheim agent. Samen werden zij in september 1943 boven Nederland gedropt met een parachute om informatie over de Duitse bezetter door te spelen naar London. Zo'n zes weken na de dropping werd Hoekman doodgeschoten, en na zo'n vijf maanden viel oom Grisnigt in handen van de Duitsers. Daarna belandde hij in verschillende concentratiekampen, maar wist ze te overleven. In april 1945 werd hij in Ravensbrück bevrijd. Na de oorlog verhuisde Grisnigt naar Curacoa, maar in de jaren zeventig keerde hij terug naar Nederland om zich te vestigen in Hoogerheide. Zijn verhaal werd opgeschreven door Bram de Graaf in de biografie Spion van Oranje, en Grisnigt vertelde zijn verhaal onder andere nog bij de Wereld Draait Door en op scholen. Zijn missie daarbij was altijd duidelijk: hij gaf de boodschap door dat vrijheid níet vanzelfsprekend is. Hij pleitte er daarom voor dat alle kinderen in Nederland ooit een oorlogsbegraafplaats moeten bezoeken, om hen duidelijk te maken hoe waardevol de vrijheid is waarin ze leven.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief