Afbeelding
Foto: Stefanie van Oostenbrugge

Ruiters rijden 1650 euro bij elkaar voor de Hersenstichting

Door: Hanneke Marcelis

ZUNDERT/BERGEN OP ZOOM - Liefhebbers van de paardensport konden dit weekend hun hart ophalen op Crossterrein 'De Moeren'. Daar deden zo'n honderdzestig deelnemers mee aan verschillende crosstrainingen en oefencrosses. En daarmee reden ze 1650 euro bij elkaar. Dat geld wordt gedoneerd aan de Hersenstichting, ter nagedachtenis aan Eventing-bondscoach Jan van Beek.

In de stralende zon genoten ruiters en paarden dit weekend uitgebreid van de crosstrainingen bij 'De Moeren'. Onder leiding van Marcelle de Kam en Anouk van Gerven werd er hard getraind voor het nieuwe crossseizoen. De jaarlijkse oefencross voorafgaand aan de start van het eventingseizoen wordt al sinds 2008 georganiseerd door de familie Peters op 'De Moeren'. De deelname is in de loop der jaren uitgegroeid van 30 tot ruim 120 ruiters en amazones. 

Jan van Beek
De organisatie van deze oefencross deed de familie Peters altijd samen met Jan van Beek uit Rijsbergen. Hij verzorgde altijd met veel enthousiasme de instructie van deze training. Helaas is Jan van Beek in juli vorig jaar op 42-jarige leeftijd plotseling overleden ten gevolge van een aneurysma in de hersenen. "Hij laat een enorme leegte achter bij veel eventingruiters uit de regio en ook ver daarbuiten. Jan wordt enorm gemist als trainer, (collega) ruiter en vooral als persoon. Jan begeleidde iedereen met een enorme toewijding en enthousiasme; of je nu een beginnende of een professionele eventingruiter was. Jan was naast trainer en actief eventingruiter ook sinds een aantal jaren bondscoach eventing van de Junioren en Young Riders", vertelt de Bergse Miranda Snepvangers. Daarom werd besloten om van de oefencross een benefietevenement te maken ter nagedachtenis aan Jan, en geld op te halen voor de hersenstichting,De organisatie had Marcelle de Kam benaderd om de instructie dit jaar te verzorgen. Marcelle is begin dit jaar ook door de KNHS aangesteld als Bondscoach eventing van de Junioren en Young Riders. Zij is hiermee de opvolgster van Jan van Beek. Marcelle trainde zelf ook bij Jan en ze hebben samen in het Team Landelijke Ruiters gezeten die in 2002 deelnam aan het EK Landelijke Ruiters in Hartpury in Engeland. Marcelle geeft aan het een hele eer te vinden om Jan zijn passie een vervolg te geven.  Naast Marcelle werden de crossruiters ook begeleid door Anouk van Gerven. Ook Anouk is 20 jaar geleden door Jan geinspireerd om eventing te gaan rijden en heeft jarenlang bij hem getraind. 
 

Benefiet

Het opgehaalde bedrag van 1650 euro werd op verschillende manieren ingezameld. Zo ging een deel van het inschrijfgeld naar het goede doel, en werd er tijdens de cross zelfgemaakte cake en het lievelingsijs van Jan verkocht. Ook werd de cheque nog aangevuld met het bedrag dat een weekend eerder al werd opgehaald met een cross in Tilburg. Corné Voskens van Equestrian Centre Tilburg kwam persoonlijk de daar ingezamelde cheque van 400 euro brengen. De cheque met het totaal ingezamelde bedrag van 1650 euro werd zondag op het crossterrein overhandigd aan de directe familie van Van Beek.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief