Afbeelding

Snel een passende oplossing bij autoruitschade

Algemeen

Voor alle autobezitters is het uiteraard balen wanneer autoruitschade wordt opgelopen. Er zijn veel verschillende manieren waarop dit kan gebeuren en bovendien zijn er diverse soorten autoruitschade. Het is niet voor iedereen duidelijk wat de beste aanpak is om de schade te repareren of te verhelpen en wanneer u voor welke optie moet kiezen. Een autoruit vervangen is bijvoorbeeld in sommige gevallen niet direct nodig, terwijl de autoruitschade ook zo ernstig kan zijn dat u niet eens meer met uw auto de weg op mag. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende soorten autoglas en over de beste aanpak bij een bepaald soort autoruitschade.

Geschiedenis en toekomst van autoglas
Tegenwoordig zijn er bijna geen auto’s zonder autoruiten waarmee legaal op de openbare weg mag worden gereden. Er zijn zelfs weinig auto’s die maar één soort autoruit hebben. Opvallend genoeg was dit in de begintijd van de auto-industrie wel anders. Toen werd het juist raar gevonden om autoglas te plaatsen. Het gebruiken van autoglas begon in die periode als een luxe element dat alleen in de allerduurste modellen werd gebruikt om het comfort wat te vergroten. Heden ten dage kunnen we om diverse redenen niet meer zonder autoruiten en daarom is het goed om hier veel over te weten wanneer u eens autoruitschade krijgt.

Uiteraard zorgen autoruiten ervoor dat wind, regen, troep en beestjes niet de auto binnen kunnen komen. Het zou flink onhandig en bovendien oncomfortabel zijn om met 100 kilometer per uur of sneller vliegen en steentjes op te moeten vangen in uw auto. Daarnaast zorgen ze ervoor dat dieven er niet zo eenvoudig met de auto vandoor kunnen. Verder hebben autoruiten een andere belangrijke functie: ze zorgen voor een groot gedeelte voor de stijfheid van een auto. Bij een botsing zorgt het autoglas er dus voor een gedeelte voor dat de impact kan worden opgevangen en dat de inzittenden zo veilig mogelijk zijn. Wanneer er autoruitschade is kan deze functionaliteit zijn aangetast.

Tegenwoordig worden met name de voor- en achterruiten van auto’s steeds geavanceerder. Hierbij kunt u denken aan ingebouwde sensoren om bijvoorbeeld regen te detecteren of om snel te ontdooien of juist af te koelen wanneer dit nodig is. Bovendien hebben veel autoruiten een uv-filter zodat het interieur niet zo snel zal verkleuren en voor de inzittenden de kans op uv-gerelateerde huidziekten kleiner is. De innovaties zijn en blijven ongetwijfeld nog volop in ontwikkeling. Zo zijn de laatste jaren diverse soorten camera’s en sensoren om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken al meer en meer in opkomst. Dit kan er echter wel voor zorgen dat eventuele autoruitschade gecompliceerder kan worden in de toekomst. Nu zijn de verschillen nog redelijk eenvoudig om te onthouden.

Verschillen tussen de soorten autoglas
De voorruiten van vrijwel alle auto’s zijn gemaakt van gelaagd glas dat bestaat uit drie lagen. Dit zijn twee lagen glas en daartussen een laag PVB-folie. De glaslagen zijn snel verhit en langzaam afgekoeld zodat ze zeer sterk en stijf zijn. De PVB-laag zorgt er bovendien voor dat de glaslagen aan elkaar blijven plakken bij bijvoorbeeld een botsing of vandalisme. Er kan wel een sterretje, een barst of een scheur ontstaan in de voorruit, maar de voorruit zal niet in duizenden stukken kapotbreken. De autoruitschade is bij een voorruit hierdoor in sommige gevallen nog te repareren.

Dit is anders bij de zij- en achterruiten van de meeste auto’s. Deze zijn namelijk vrijwel altijd gemaakt van gehard glas, wat ook wel bekend staat als veiligheidsglas. Hoewel de autoruiten zeer sterk zijn verbrijzelen ze bij een harde impact in vele kleine stukjes. Er is gekozen om dit soort glas te gebruiken omdat de kleine stukjes glas minder schade aan kunnen richten dan grote scherven. Een nadeel is echter dat autoruitschade aan deze autoruiten ervoor zorgt dat ze direct geheel ontbreken en dus niet kunnen worden gerepareerd.

Wanneer moet u bij autoruitschade vervangen en wanneer repareren?
Bij een voorruit is reparatie nog mogelijk wanneer het om een sterretje gaat dat kleiner is dan 3 centimeter in diameter. Deze kan dan worden opgevuld zodat voorkomen kan worden dat dit sterretje zich uit zal breiden of dat het sterretje de stijfheid van de autoruit aantast. Wanneer dit sterretje groter is dan drie centimeter, of er een barst is ontstaan, is de autoruit vervangen de enige manier om de autoruitschade op te lossen. Dit soort schade kan namelijk niet worden gerepareerd. Vervanging hoeft niet direct wanneer de barst klein is en niet in het directe zicht van de bestuurder zit. Wanneer het om een meervoudige barst gaat die wel in het zicht zit, dan moet u snel handelen om weer veilig de weg op te kunnen en mogen.

De prijs van een nieuwe voorruit hoeft echter niet hoog te zijn wanneer u ervoor kiest om after market autoruiten te bestellen. Deze zijn ideaal om de autoruitschade op te lossen wanneer een autoruit reparatie niet meer mogelijk is. Ze zijn namelijk van exact dezelfde hoge kwaliteit als de producten die u bij een merkdealer kunt aanschaffen, alleen dan stukken goedkoper. Dit komt omdat er op after market autoruiten geen merklogo zit. Het merklogo zorgt ervoor dat alleen merkdealers de officiële autoruiten mogen verkopen. Door dit monopolie hanteren ze echter hogere prijzen dan nodig is. Het aanschaffen van after market autoruiten wanneer er autoruitschade is, is veel gunstiger voor u als autobezitter. De gunstigere tarieven gaan ook op voor de kosten voor achterruit vervangen of bijvoorbeeld het aanschaffen van een zijruit.

Het is mogelijk om de nieuwe autoruiten zelf te plaatsen. Op die manier zijn de kosten uiteraard nog een stuk voordeliger. Voor de autobezitters die de autoruitschade willen oplossen door de autoruit te vervangen, is het ook mogelijk om ervaren monteurs in te schakelen. Zij komen op een locatie naar uw keuze de autoruit of autoruiten vervangen. De autoruitschade is dan binnen de kortste keren verholpen en u kunt weer snel de weg op met uw veilige auto.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief