Afbeelding

Vignet Groene schoolpleinen voor basisschool School-Oost

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Springzaad-excursie groene schoolpleinen is afgelopen zaterdag op de Algemene School Oost in Bergen op Zoom van start gegaan. Na een rondleiding van intern begeleidster Ingrid de Graaff vertrokken we aansluitend naar Kortrijk.

Een mooie gelegenheid om aan deze school het vignet van Groene schoolpleinen te overhandigen. Als het een school is die het verdiend dan is het School-Oost wel. Het schoolplein voldoet aan alle kenmerken die door Springzaad zijn opgesteld. Het schoolplein van de toekomst: geen saaie tegelvlakte, maar een jungle om in te spelen. Een groene speeloase met een wildweide, vlindertuin, een vijver, een paddenpoel, een bos, een klimboom, een boomhut en een moestuin. Maar waar we nog het meest enthousiast over zijn is hoe de groene speeloase ook als lesruimte gebruikt wordt. Hier is het schoolplein een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijs met een echt buiten-biologie-lokaal.

Als een van de eerste basisscholen in Nederland kreeg de Brede School Oost het label BiologiePlusSchool. Behalve dat het schoolplein meerdere groene biotopen en natuurlijke spelelementen telt, betekent dit dat een groot deel van de lessen – ook reken- en taalonderwijs - buiten wordt gegeven. Daarbij staan praktijkopdrachten zoals het doen van proefjes centraal. 

Zo moeten de kinderen bij de paddenpoel onderzoeken of de dieren beter gedijen op schaduwrijke plekjes of juist in de zon en meten ze hoe snel kikkervisjes groeien. In de moestuin wordt met loepjes onderzocht hoe rijk het bodemleven is. De wildweide leent zich prima voor lessen over zaden. En aan de hand van het natuurmuseum in de school – een vitrine met opgezette vogels en zoogdieren – wordt onder andere uitgelegd waarom vogels verschillende type snavels hebben. Vervolgens moeten de kinderen buiten vogels spotten. 

Ingrid vertelt in de publicatie van Klimaatadaptatie Brabant dat “Groen goed doet”. Volgens haar versterken de twee pijlers elkaar. Kinderen gaan vriendelijker met elkaar om in de groene ruimte. En hoe meer kennis over natuur, hoe meer duurzaam gedrag op latere leeftijd.

Het vergroenen van een schoolplein gaat niet vanzelf, is een proces, waar School Oost als zo’n dertig jaar met liefde zich voor inzetten. Een groene speeloase die je elk kind en leerkracht gunt!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief