Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Herinrichting van Halsterseweg Noord gaat officieel van start

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - KWS Infra gaat op maandag 10 januari officieel van start met de herinrichting van de Halsterseweg Noord. De weg wordt vanaf dat moment dan ook afgesloten voor verkeer vanaf de rotonde bij de Tholenseweg tot aan de Kannewielseweg. Dit gedeelte van de Halsterseweg wordt als eerst aangepakt.

In totaal bestaat de herinrichting van de Halsterseweg uit tien fases. De fases 1 tot en met 2B duren van 10 januari tot en met 8 april 2022. Tijdens deze periode worden fietsers omgeleid over de Oudeweg. De eerste dagen zullen verkeersregelaars de situatie, ook bij de Oudeweg, begeleiden. Daarna wordt de rest aangepakt van de Halsterseweg Noord, oftewel het gedeelte vanaf de Intratuin tot aan de Randweg West. Dit duurt tot ongeveer april 2023. Wel is er een korte onderbreking van de werkzaamheden tussen oktober en december 2022.  Dan wordt er niet gewerkt in verband met de feestdagen en de bereikbaarheid van de Intratuin. In deze tijd gaat de Halsterseweg tijdelijk weer langs twee kanten open.

Werkzaamheden

“We starten met het opbreken van de huidige weg en de oude riolering. Hierna wordt de nieuwe riolering met nieuwe huisaansluitingen aangelegd. Vanaf begin februari starten wij met het aanbrengen van verhardingen. Beide fasen zijn half februari 2022 gereed. Tijdens de werkzaamheden kunt u geluidshinder ervaren. Alle woningen blijven te voet en met rolstoel bereikbaar”, laat KWS Infra weten. Naast dat de riolering vervangen wordt en er geluidsreducerend asfalt aangebracht wordt, wordt het fietspad gescheiden van de rijbaan. Het fietspad komt meteen wat hoger te liggen dan de rijbaan. Daarnaast wordt het straatwerk vernieuwd en diverse groenvakken worden vernieuwd.

Omleidingen

In principe wordt er gewerkt van 07.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond. “In fase 1b is het nodig om nachtwerkzaamheden uit te voeren. Over het exacte tijdstip ontvangen bewoners nog een brief.” Het gaat dan om de aanpak van de rotonde. Gedurende de werkzaamheden worden er verschillende omleidingsroutes ingesteld voor bijvoorbeeld de Intratuin, Bernaards Transport en het Winkelhart van Halsteren. Deze omleidingsroutes zijn allemaal in te zien via de app van KWS Infra. “Omdat fietsende scholieren een kwetsbare groep verkeersdeelnemers zijn, hebben wij onze communicatie ook op een speciale manier op hen gericht. We spreken de jeugd aan in hun eigen taal en via hun eigen social mediakanalen.”

De herinrichting van de Halsterseweg Noord werd in juni 2020 nog uitgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Vanwege de financiële positie van de gemeente Bergen op Zoom werd eerder een uitgavenstop ingesteld. Dat betekende dat alle projecten tijdelijk op stop werden gezet. Het college heeft toen bekeken welke projecten alsnog opgestart konden worden in 2020 en welke projecten tijdelijk uitgesteld moesten worden. De Halsterseweg Noord viel in die laatste categorie. Bij het opstellen van het Uitvoeringsplan 2021-2024 is besloten de weg alsnog aan te pakken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief