Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Noodoproep: ‘Stop met de hertjes brood geven’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Stop met de dieren bij het hertenkamp van Vrederust brood te geven. Die oproep doet Elske Muntz, begeleider bij Zorgboerderij Den Hof in Halsteren, nadat ze afgelopen week alweer een hertje heeft moeten laten inslapen. “Dinsdagochtend lag het hertje zwaar onderkoeld op de grond met een opgeblazen buik. We konden hem niet meer redden.”

Het is niet de eerste keer dat er bij het hertenkamp een diertje overlijdt, doordat bezoekers de dieren brood geven. “Geiten, schapen en herten zijn, net als koeien, herkauwers. Als zij brood doorslikken en het daarna weer opboeren, dan gaat het gisten. Daardoor krijgen ze een opgeblazen buik”, legt Elske uit. “Dat doet pijn bij de dieren, maar ze kunnen ook niets meer eten waardoor de spijsvertering stil komt te liggen en dan is het klaar.”

Onderkoeld

Dat was ook het geval bij het hertje dat dinsdagochtend werd aangetroffen. “Toen we het hertje vonden was het onderkoeld, maar nog wel in leven. We hebben de veearts ingeschakeld, maar die kon er niets meer voor betekenen.” Terwijl Elske haar verhaal doet, komt Peter Oerlemans, eigenaar van de zorgboerderij, aangelopen. “Eén van de geitjes heeft waarschijnlijk ook brood gegeten. Hij heeft last van z’n maag. We proberen zijn maag weer rustig te krijgen en we geven hem iets als pijnstilling.” Het gekrijs van het geitje gaat door merg en been. “Ik dacht dat ik gepokt en gemazeld was, maar toen ik dat hertje dinsdag zag had ik toch tranen in m’n ogen”, vertelt Elske. “Het maakt me boos en verdrietig.”

Geen slechte intenties

Vorig jaar was het ook al meerdere keren raak bij het hertenkamp. “Ik weet dat mensen dit echt niet doen vanuit slechte intenties. Diezelfde dag stonden er alweer mensen met brood. Als je het ze dan uitlegt, dan reageren ze verbaasd: ‘Oh, dat wist ik niet’. Ze willen de dieren gewoon wat lekkers geven, maar geef ze alsjeblieft geen brood.” Gras en hooi is het belangrijkste voer voor deze dieren, legt Elske uit. “Brood is voor geen enkel dier goed. Je kan ze veel beter groenten en een beetje fruit geven. Denk aan worteltjes of het groen van een bloemkool. Ook stukjes appel mag je geven, maar het liefst niet te veel fruit. Daar zitten veel suikers in en dat is, net zoals bij mensen, niet goed voor je.”

Snack

Mensen helemaal verbieden om eten te geven, dat wil Elske niet. “En dat kunnen we ook niet handhaven.” In principe krijgen de dieren alles wat ze nodig hebben qua voeding. Voor iedere soort is er eigen eten en dat wordt aangevuld met groente en fruit. “Ze krijgen echt voldoende voeding. Wat de mensen geven is wat dat betreft een extraatje. De snack die wij ‘s avonds op de bank pakken.”

Oproep

Elske hoopt dan ook dat haar oproep ervoor zorgt dat er geen brood meer gegeven wordt aan de beesten. “Maar, we vinden het wel ontzettend leuk om te zien dat zoveel mensen het hertenkamp weten te vinden.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief