Afbeelding

De Laatste Tour van thrillerdebutante Inge Duine nu verkrijgbaar

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ze kroop in de huid van een rechercheur, een wielrenner en een journaliste om een thriller te schrijven over de wereld van topsporters, doping en harde concurrentie in de wielrennerij. De Laatste Tour is het debuut van de in Bergen op Zoom woonachtige schrijfster Inge Duine (31). Het verscheen op 17 mei bij uitgeverij De Fontein. Inge heeft haar kinderdroom om ooit een boek te schrijven eindelijk vervuld. “Ik kon me er niet toe zetten om zomaar een te boek schrijven maar door mee te doen aan de Schrijf & Huiver wedstrijd is het gelukt”, vertelt Inge trots. Ze won de wedstrijd en sleepte daarmee een auteurscontract bij de uitgeverij in de wacht. “Mijn volgende manuscript komt boven op de stapel en het idee voor een volgend boek krijgt al steeds meer vorm.”

De ingrediënten om boeken te kunnen schrijven bezat Inge al, ze heeft een achtergrond in cultuurwetenschappen en journalistiek en geeft het vak storytelling aan de Avans Hogeschool. Het toepassen van al die kennis en technieken maakte dat ze zeer veel leerde over het schrijversambacht en zich ook nog een betere docent voelt. “Door het zelf te doen kom je een stapje verder en ik merk dat mijn lessen er beter van zijn geworden”, vertelt Inge.

Wielersport De Tour de France van 1997 is het decor van spannende ontwikkelingen rondom de dood van twee wielrenners. Van dag tot dag wordt die tour gevolgd, maar het is geen reconstructie. “Wielerliefhebbers zullen verschillende gebeurtenissen er wel in herkennen”, verzekert Inge. “Maar het leuke van fictie is dat je ook zelf zaken mag verzinnen, bijvoorbeeld een etappe laten winnen door een Nederlander.” Er is veel informatie over de wielersport in het boek verwerkt, maar niet alleen sportfanaten zijn de doelgroep. “Ook voor mensen die juist niet van wielrennen of sport houden is het interessant, of voor partners van fanatieke wielerfans. Daarom heb ik rechercheur Thilliez gecreëerd, die is geen liefhebber en daarmee kon ik de wielerwereld ook een beetje op de hak nemen.”

Origineel Die originele invalshoek vinden, was Inge’s allereerste uitdaging toen ze in 2014 besloot met de Schrijf & Huiver wedstrijd mee te doen. Als groot sportliefhebber, zelf houdt ze vooral van schaatsen, vond ze deze in de sportwereld. “Als kind keek ik samen met mijn ouders heel vaak naar wielrennen en de praatprogramma’s daarover. Ik heb niet voor niets gekozen voor het jaar 1997, want in 1998 kamen de eerste dopingschandalen aan het licht. Die tour werd daarom ook wel Le Tour Dopage genoemd. Als kind kon ik me niet voorstellen dat Nederlanders doping zouden gebruiken, dus toen mijn kinderheld Michael Boogerd bekende, was dat wel heel schokkend. Ik vroeg me af waarom mensen hun gezondheid en reputatie op het spel zetten. Gaat het om het grote geld, is het noodzaak of puur de wil om te winnen?” De Laatste Tour is naast een spannend boek dus ook een verhaal over de motieven achter matchfixing en dopinggebruik. Inge is daarom best benieuwd naar reacties vanuit de wielrennerij. Via Facebookpagina Ingeduine is het mogelijk Inge te volgen en op haar boek te reageren. Op donderdag 19 mei vanaf 17.00 uur wordt het boek feestelijk gepresenteerd in boekhandel Grand Theatre te Breda. Bij boekhandel Dieleman in Tholen is er een signeersessie van 14.00 tot 16.00 uur.

Inge Duine uit Bergen op Zoom schreef een thriller over matchfixing en dopinggebruik in de wielersport. BIJDRAGE EN FOTO MARJET LUBBERSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief