Afbeelding
Foto: Beestjes Kwijt

Het wordt kouder: Muizen en ratten zoeken een warm plekje

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

WEST-BRABANT - De winter staat voor de deur en de temperaturen dalen. Door de kou gaan zoeken ratten en muizen in deze tijd van het jaar op zoek naar een warm plekje. “Deze knaagdieren zijn er natuurlijk het hele jaar door, maar vooral als het buiten kouder wordt, kruipen ze naar binnen.”

Slecht nieuws voor alle huishoudens in Nederland. Volgens ongediertebestrijder bij Beestjes Kwijt, Peter Traas, nemen de meldingen van ratten en muizen rond deze tijd flink toe. 


Houd ratten en muizen deze winter buiten
Muizen en ratten komen via allerlei manieren je huis binnen. Dat kan via een klein gaatje in je rioleringsbuis, maar ze glippen ook via ventilatieroosters in je spouwmuur, of kruipen langs de buitenmuur onder de dakpannen zo je zolder op. “Wil je ongedierte zo veel mogelijk buiten de deur houden? Loop dan eens kritisch rond je huis”, vervolgt Traas. “Stop bijenbekjes in je ventilatieroosters, dicht gaten en kieren en plaats bijvoorbeeld dakgoot egels in je goten. Bewaar daarnaast vuilniszakken niet open en bloot naast je huis, maar gooi ze direct in de kliko.”


Muizen in huis, herken de signalen
Muizen in huis herken je in eerste instantie aan de muizenkeutels. Ze poepen waar ze lopen. Maar er zijn veel meer signalen die de aanwezigheid van deze beestjes verraadt. “Muizen in huis maken altijd geluiden. Als het stil is in huis en je goed luistert, hoor je ze gewoon lopen en knagen. Ze knabbelen op alles wat los en vast zit. Dit is vervelend, maar ook gevaarlijk. Muizen zijn tenslotte dragers van ziektekiemen en besmetten zo je eten. Ook bijten muizen en ratten elektriciteitskabels kapot. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan, met brand tot gevolg.”

Verder laten ratten en muizen altijd een spoor achter. Denk hierbij aan buiksmeer en poot- of staart afdrukken, maar ook een geurspoor. Hangt er plots een penetrante urinegeur op zolder? Dan kan dat duiden op de aanwezigheid van ratten of muizen. “Houd je ogen en oren daarom altijd goed open en check regelmatig op lastig te bereiken plekken.”  Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief