Afbeelding
Foto: Henk Voermans

Kouder weer op komst, en ook kans op sneeuw neemt volgende week toe

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Na een uitzonderlijk zachte periode waarbij in de eerste dagen van 2023 meerdere warmterecords zijn gesneuveld, laten de vooruitzichten de komende tijd een beduidend minder zacht weerbeeld zien. “De temperatuur gaat dalen en ook de kans op winterse neerslag neemt toe”, laat meteoroloog Berend van Straaten weten.

Tot in het weekend is het nog zeer zacht. “Vandaag en zaterdag verlopen ronduit wisselvallig met geruime tijd regenen en veel wind. Vrijdag en zondag is wat vaker de zon te zien maar helemaal droog houden we het niet”, aldus Van Straaten.

In de loop van het weekend laat de temperatuur een dalende lijn zien. De middagtemperatuur komt op zondag uit rond een graad of 6. “Daarmee komen we in de buurt van normale waarden voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin januari liggen overdag dagelijks rond een graad of 5. Zondag is het weerbeeld licht wisselvallig met verspreid over het land enkele buien. Lokaal kunnen deze buien een winters karakter hebben. Dit zal dan in de vorm van kletsnatte sneeuw zijn en van het ontstaan van een sneeuwdek is zeker geen sprake.”

Toenemende kans op sneeuw
In het begin van de nieuwe week daalt de temperatuur iets verder. Overdag stijgt de temperatuur naar 2 tot 5 graden. In de nachten is een graadje vorst mogelijk, met name tijdens heldere perioden. De kans dat we op één van deze dagen wat vlokken sneeuw zien vallen ligt rond 70 procent. De kans dat het ook daadwerkelijk tot een serieus sneeuwdek komt is een stuk lager, ongeveer 20 procent, en uiteraard kan dat sterk verschillen van regio tot regio. “Serieus winterweer met een serie sneeuwdagen en/of ijsgroei zit voorlopig niet in de verwachting.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief