Afbeelding
Foto: Remko Vermunt
COLUMN

Paul Asselbergs: ‘Notenboom wordt Notelaar’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ik had lang geleden het voorrecht om samen met o.a. mijn vioolleraar Harry Stalpers en toenmalig burgemeester Louis van de Laar in een strijkkwartet te spelen. (Ik kreeg geen  strijkgeld hoor!)  Ik kende daardoor de burgemeester vrij goed, en dat was een voordeel, want toen ik spreekstalmeester was bij Vastenavendfanfare 01640 vroeg ik hem of hij t.g.v. het 11-jarig jubileum van 01640 twee notenbomen zou willen planten op het Ravelijn. Zijn antwoord was direct: JA en aldus geschiedde. Hier volgt een klein stukje van mijn toespraak. 

“Geachte heer burgemeester, wat een eer dat u voor 01640, en dus voor heel Bergen, 2 notenbomen gaat planten. Deze notenbomen noemen we in dit geval Notelaar. Over muziek kunnen we lang bomen, want muziek is een notenkolfje naar uw hand. U zult zich zeker de  discussies herinneren over het al of niet bouwen van een muziekschool op het Ravelijn. Ik wil u bij deze laten weten, dat veel Bergenaren heel blij zijn, dat dat plan niet is doorgegaan. In de Wilhelminakazerne is er namelijk veel meer ruimte voor een muziekschool. Je kunt in die oude kazerne niet alleen Eerste Viool spelen, maar ook Eerste Luit. De twee door u geplante notelaren moet men dan ook zien als het alternatief voor een muziekschool. De bomen worden geplant in de klassieke lijn, in de zgn. Ravél-lijn. Wellicht komen er later ook nog noten bij uit de Menno van Coehoorn, terwijl het water hieromheen de sfeer van de Watermusic oproept. Kortom, een prachtig decor om hier misschien voortaan ook de Bergse Vestspiele te gaan houden. 

Geachte aanwezigen, na het planten van de Notelaren zal 01640 deze plechtigheid afsluiten met muziek. Niet met de Notenkrakerssuite, maar natuurlijk met het Vastenavendlied van dit jaar: In alles zit meziek in. Ik dank u voor uw aandacht”. 

Waarde lezer: dit verhaal, en nog vele andere bijzondere belevenissen en optredens van Paul, staat in het boek Vastenavend, ‘n stuk van m’n leven, nu te koop in de Bergse Boekhandel. [n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief