Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Politie

Politie houdt vier verdachten aan voor woninginbraken en Toyota-diefstallen

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Bij een grootschalig onderzoek naar autodiefstallen en inbraken in de regio heeft de politie de afgelopen weken vier verdachten aangehouden. Het gaat om 35 inbraken en diefstallen in bijna heel West-Brabant.

Het onderzoek startte in 2022 toen er informatie bij de politie binnen kwam over woninginbraken die gepleegd werden. Er werden namen genoemd van mogelijk betrokkenen. Er heeft een onderzoek van bijna een half jaar plaatsgevonden voordat de verdachten aangehouden konden worden. 

Dankzij het onderzoek is de politie er nu van overtuigd dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan inbraken en autodiefstallen. De misdrijven vonden plaats in bijna heel West-Brabant, onder meer in: Bavel, Bergen op Zoom, Breda, Dorst, Etten-Leur, Gilze, Goes, Halsteren, Kruiningen, Oosterhout, Roosendaal, Tholen, Waalwijk en Yerseke. Naast de zaken die in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant plaatsvonden, zijn er mogelijk ook nog links met zaken in Oss, Nijmegen en Weert. In totaal worden de aangehouden verdachten gelinkt aan 35 misdrijven.

Terrein verleggen zorgde voor aanhoudingen
Begin van dit jaar verlegden de verdachten hun terrein van woninginbraken naar autodiefstallen. Met name Toyota’s van het type RAV4 waren hun doelwit. Dat heeft ze uiteindelijk ook de das om gedaan. Na een poging een Toyota weg te nemen, werden op 9 maart in Ulvenhout en Breda drie verdachten aangehouden. Dit ging om 32-jarige man uit Goes, een 30-jarige man uit Bergen op Zoom en een 18-jarige Roosendaler. Op 12 maart werd er nog een Bergenaar (25) aangehouden als verdachte in deze zaak. Hun huizen zijn doorzocht en diverse zaken zijn in beslag genomen. Deze kunnen als bewijs dienen tegen de vier. Bij de inbeslag genomen spullen zaten ook goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. Alle in beslag genomen goederen worden nog onderzocht door de recherche.

Veel impact voor slachtoffers
Naast alle vervelende rompslomp waar mensen doorheen moeten na een inbraak of autodiefstal, zorgden de verdachten ook voor een hoop verdriet en angst bij hun slachtoffers. In sommige gevallen werden bijvoorbeeld sieraden weggenomen van een overleden familielid. Die hebben niet alleen een geldelijke, maar ook een grote emotionele waarde. Ook het idee dat een onbekende jouw huis grondig heeft doorzocht geeft veel mensen een angstig gevoel. Je huis is tenslotte de plek waar je je veilig moet voelen. Na een inbraak duurt het vaak lang om dat gevoel weer terug te krijgen.

Meld verdachte situaties
De politie vraagt de inwoners om verdachte situaties altijd te melden, omdat u in uw buurt het beste weet wie er wel en niet thuishoren. Ziet u een verdachte situatie? Bel 0900-8844 wanneer u het zaakje niet vertrouwt, of 112 bij spoedeisende zaken, als u bijvoorbeeld ziet dat er een inbraak plaatsvindt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief