Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Gemeente onderzoekt mogelijkheid voor combinatie opvang en wonen in nieuw AZC

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

Het college van Burgemeester & Wethouders heeft aangegeven dat de combinatie van opvang en wonen belangrijk is voor gemeente Bergen op Zoom. Er is binnen de gemeente een groot tekort aan betaalbare huurwoningen maar ook asielopvang, en dus wil de gemeente deze twee problemen combineren. “Het idee is om kansrijke asielzoekers op te vangen die bijna zeker een verblijfsvergunning krijgen en vervolgens in de omgeving moeten worden gehuisvest. Op deze manier hoopt de gemeente de woningnood en het tekort aan opvangplekken tegelijkertijd aan te pakken”

De gemeente Bergen op Zoom onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een kantoorpand aan de Jacob Obrechtlaan 3 om te bouwen tot een asielzoekerscentrum (AZC) en woning voor spoedzoekers. De gemeente heeft momenteel een taakstelling om 248 plekken beschikbaar te stellen voor asielzoekers en wil een locatie waar maximaal 300 asielzoekers voor vijf jaar opgevangen kunnen worden. Wethouder Joey van Aken gaf op donderdag 13 april in aanwezigheid van het voltallige college aan dat de combinatie van opvang en wonen belangrijk is voor het college van B&W. “Als gemeente kijken we niet alleen naar de opgave voor asielzoekers, maar ook naar de grote behoefte aan betaalbare woningen in de gemeente.” 

Van Aken benadrukt dat de gemeente de omwonenden en de gemeenteraad bij het proces wil betrekken. De eigenaar van het kantoorpand heeft zelf het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) benaderd en het COA heeft inmiddels aangegeven dat de locatie kansrijk is. “We bekijken naast het kantoorpand aan de Jacob Obrechtlaan 3 ook het achterliggende terrein. Deze is bezit van de gemeente en biedt ruimte voor eventuele uitbreiding”, aldus Van Aken. Hoe de invulling van het kantoorpand en het achterliggende terrein zal zijn is nog onduidelijk. Wethouder Van Aken geeft aan dat er verschillende eisen zijn gesteld voor zowel opvang als woning, maar op dit moment is het nog niet bekend hoe deze eisen ingevuld zullen worden. Het is mogelijk dat er sociale huurwoningen worden gebouwd die in combinatie met de opvang gebruikt worden, maar het is nog niet duidelijk of deze woningen gemixt zullen zijn met de opvang of dat ze losstaand zullen zijn. “We zijn op dit moment alles nog aan het verkennen maar we vinden het van belang open en transparant te communiceren over de fase waar we nu in zitten. We vinden het als college van gemeente Bergen op Zoom belangrijk dat we niet kijken in doelgroepen, maar naar het woningprobleem binnen de gemeente in zijn totaliteit.”

‘Niet in eigen achtertuin’
De gemeente heeft vaak gehoord dat ze zelf niet in hun eigen achtertuin willen wat betreft een AZC. Echter, volgens het college wordt deze uitspraak volledig ontkracht met de mogelijkheid van een AZC op de voorgestelde locatie. Wethouder Letty Demmers merkt op dat de locatie zich letterlijk in de achtertuin van het gemeentehuis bevindt en een ideale ligging heeft, dicht bij het centrum en het station. Bovendien zijn er relatief weinig omwonenden, dus het lijkt de gemeente een prima plek.

Op donderdag zijn er ongeveer 500 brieven verzonden naar de omwonenden en aangrenzende straten van plein 13. Wanneer de plannen concreter worden is vooralsnog onduidelijk. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief