foto ter illustratie
foto ter illustratie Foto: Stock

Bergse vrienden zijn begin dit jaar een boekenclub gestart: ‘Lezen is niet dood!’

Door: Sophie den Boer Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Lezen werkt ontspannend, is goed voor de woordenschat en houdt de hersenen scherp. Maar zeker van het eerste, denken mensen vaak dat het niet zo werkt, maar zelfs te veel moeite kost. Onder de jongeren hoor je ook vaak dat ze negen van de tien keer meer zin hebben om een serietje op te zetten om te ontspannen, dan dat ze er een boek uit de top 10 van de genomineerde boeken van de Libris literatuurprijs bij pakken. Of je hoort het welbekende; ‘Ja ik zou echt meer moeten lezen, maar…’ en dan een niet heel creatieve reden waaruit blijkt dat er bij diegene thuis niet veel gelezen wordt. 

Rond oud en nieuw werd er een groepje door de vrienden Max Majorana (35) en Niels Minnaard (34) bij elkaar geroepen met de vraag of ze het leuk vinden, zich bij een boekenclub te voegen. De mensen die hiervoor gevraagd zijn, zijn trouwe lezers en zien lezen echt als een hobby. Waarbij de één het meest van wat oudere Nederlandse literatuur houdt, houdt de ander van een dikke pil van Stephen King en de ander weer van een verhalenbundel van een Scandinavische schrijver. 

“Het is heel leuk om zo boeken te lezen waar je normaal zelf nooit naar zou pakken. Je verruimt elkaar hierdoor en zeker door er vervolgens met elkaar over te speculeren”, stemt de boekenclub genaamd ‘Easy on the nuts’ met elkaar in. 

Max en Niels riepen al jaren dat het ze leuk leek om een boekenclub op te richten, dit hebben ze dus met veel plezier gedaan. Een aantal van de leden zijn (oud) docent of hebben voor hun studie enorm veel moeten lezen. 

Zo is lid Roos Joosten-Meesters (38) docent Nederlands bij het MollerJuvenaat. Tijdens de eerste bijeenkomst van de boekenclub is zij er op de creatieve manier mee gestart om eerst een korte quiz te houden over de schrijver van het desbetreffende gekozen boek. De winnaar krijgt uiteraard een daverend applaus. 

Periodiek literair werk bespreken
Elke twee maanden komt de club bij elkaar om een literair werk te bespreken bij één van de leden thuis. Degene die het boek gekozen heeft, organiseert het bij zichzelf thuis. Elke bijeenkomst wordt er iemand willekeurig aangewezen die een boek mag kiezen om te lezen en bespreken en krijgt de club twee maanden de tijd om het boek gelezen te hebben. Dan wordt er onder het genot van een hapje en een drankje een quiz gehouden en wordt er besproken wat iedereen ervan vond en wordt er hier en daar verwezen naar opmerkelijke hoofdstukken of bijzondere citaten.

Uiteenlopende club
De groep is een creatieve en uiteenlopende club bij elkaar, die kritisch durven te kijken naar bekende en onbekende literaire werken. Ook qua leeftijd is het een gevarieerde groep.

Om over boeken te praten, is voornamelijk de passie on te lezen nodig en waar de één het boek een mager zesje geeft, geeft de ander het een dikke acht. Maar juist door hierover met elkaar te praten, lukt het de ander zijn interpretatie ook heel goed te begrijpen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief