Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Naar de stembus in Bergen op Zoom: Alles wat je moet weten over de verkiezingen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In dit artikel zetten we informatie op een rijtje over de verkiezingen in de gemeente Bergen op Zoom.

Nieuwe stembureaus

Op woensdag 22 november zijn er, tussen 7.30 en 21.00 uur, 30 stembureaus geopend in de gemeente Bergen op Zoom. Ten opzichte van de verkiezingen in maart van dit jaar zijn dit er 4 extra. Daarnaast zijn er enkele verschuivingen in stembureaulocaties. In totaal zijn er 7 nieuwe stembureaus: Bravis Ziekenhuis, Residentie Moermont, Basisschool Marco Polo, Sporthal De Boulevard, Hof van Augusta (Markiezaten), GGZWNB en Basisschool De Springplank. Een overzicht van alle stembureaus vind je op de gemeentewebsite: https://www.bergenopzoom.nl/stembureaus.

Soundbox, stemmal en doventolk

De gemeente Bergen op Zoom heeft er veel aan gedaan om alle inwoners in de gemeente zelfstandig te kunnen laten stemmen. Ook dit jaar kunnen inwoners gebruikmaken van een soundbox en stemmal. Met behulp van deze middelen kunnen kiezers met een visuele beperking zelfstandig stemmen. De stemmal en soundbox zijn te gebruiken op het stembureau Stadskantoor (Jacob Obrechtlaan 4, te Bergen op Zoom). Nieuw tijdens deze verkiezingen is dat er op dit stembureau ook een doventolk aanwezig is. 

Druktemonitor

De gemeente Bergen op Zoom houdt op de verkiezingsdag een liveblog bij op de gemeentewebsite. Hier verschijnt o.a. informatie over opkomstpercentages en drukte op de stembureaus. De voorzitters op alle stembureaus gebruiken een verkiezingsapp, waarmee zo op verschillende tijden de opkomst doorgeven aan de gemeente. Ook kunnen ze via een druktemonitor live bijhouden hoelang de wachttijd is op een stembureau. Als het dan langere tijd druk is, laat de gemeente dit weten via het liveblog en op de social media. En wijst het kiezers op bureaus waar de wachttijd kort(er) is. 

Centraal tellen

Als de stembureaus op woensdagavond 22 november om 21.00 uur sluiten, wordt er op de stembureaus op lijstniveau geteld. Een dag later, op donderdag 23 november, wordt er centraal geteld. Dat vindt deze keer plaats in Sporthal De Boulevard, vanaf 8.30 uur. Net zoals het tellen op de stembureaus is deze bijeenkomst openbaar toegankelijk. Meer informatie over de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Bergen op Zoom vindt u op de gemeentewebsite: https://www.bergenopzoom.nl/verkiezingen. Op deze pagina verschijnen ook de (voorlopige) uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Bergen op Zoom. Naar verwachting staan deze uitslagen uiterlijk vrijdag 24 november online. De voorlopige uitslag oplijst niveau is uiterlijk donderdagochtend op de website te vinden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief