Hans Hendrickx, hoofd productie en lascoördinator bij Rotako B.V.
Hans Hendrickx, hoofd productie en lascoördinator bij Rotako B.V. Foto: Mary van Duuren

Op de werkvloer bij Rotako: ‘Zorgzaamheid voor de klant én de werknemer’

Door: Mary van Duuren Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Rotako B.V. 

Hoe het begon

Bij Rotako in Zevenbergen gaat het niet alleen om het idee en een technisch ontwerp voor een nieuw product, maar draagt een enthousiast samenwerkend team ook zorg voor de fabricage en de installatie ervan. Het bedrijf dat in 1953 is opgericht door wijlen Anton Rongen genoot bekendheid als tankwagenproducent en later als ontwerper en bouwer van de Zwaluwkruiser. Onder leiding van zijn zoon Hans staat het bedrijf de afgelopen 30 jaar vooral voor het ontwikkelen en uitwerken van speciaal op maat gemaakte producten en machines voor voornamelijk regionale productiebedrijven in de sectoren voeding, verpakking en recycling.

Van enginering tot leidinggeven

In 2007 startte Hans Hendrickx als engineer bij Rotako B.V. “Ik wilde vanwege mijn interesse en opleiding werktuigbouwkunde graag een technische functie, maar wel eentje met een uitdaging. Dit bedrijf sprak mij aan omdat het een uniek concept betreft. Er wordt gebruik gemaakt van steeds modernere technieken en we gaan op zoek naar de juiste innovatie voor de klanten. Daarnaast is het een compleet plaatje, inclusief de installatie. Dat zie je niet zo veel. Ook eventuele storingen bij klanten lossen we zelf op.” Al snel had eigenaar Hans Rongen in de gaten dat Hans Hendrickx nog meer in zijn mars had. “Dat is het mooie van een bedrijf zoals Rotako”, zegt Hendrickx, “er wordt echt gekeken wat voor talent en ambitie een werknemer heeft en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.” Momenteel stuurt hij als hoofd productie de mensen aan op de technische afdeling. “Tevens ben ik werkvoorbereider en lascoördinator.”

Het begin van de werkdag

“Mijn werkdag start om kwart over zeven in de werkplaats. Ik begroet eerst iedereen en neem vervolgens de werkzaamheden met hen door, zodat ze allemaal met een duidelijk werkplan om half acht van start kunnen gaan.” De rest van de dag begeleidt hij de processen en houdt hij overzicht over de productie. “Ook werk ik nog als engineer, maar voor kleinere projecten, zodat collega’s de intensievere opdrachten kunnen uitwerken omdat je daar volledige focus op moet kunnen houden. 

Als gerinkel klinkt, excuseert hij zich even en beantwoordt het telefoontje dat binnenkomt. “Dit bedoel ik dus. Dat gaat zo’n veertig keer per dag zo, schat ik in. Daarna kom ik meteen in actie als het nodig is, dus kan ik de focus snel verleggen. Daarom is het belangrijk dat de grote projecten uitgewerkt worden door de collega’s, die ik dan weer begeleid vanuit mijn helicopterview.” Met to-do-lijstjes werkt Hendrickx niet. “Het zit allemaal in mijn hoofd, maar ik schakel vrij snel met oplossingen, dus de lijst blijft nooit te lang.” ‘Het kan niet’ bestaat nauwelijks bij Rotako. “Overal zien we gezamenlijk een uitdaging in. Een mooi voorbeeld was een 180 gradenbocht van tweeënhalve meter doorsnee. Ondanks dat er bedenkingen waren of het wel in de loods paste, gingen we er helemaal voor. Toen het slaagde was het een euforisch gevoel voor ons allemaal.” 

Teamwork met een familiegevoel

Er is niet veel nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Teamwork is dan ook belangrijk. “Er heerst naast een goede samenwerking dan ook een familiaire sfeer binnen het bedrijf met onze 42 werknemers. Er is heel veel aandacht en zorgzaamheid voor onze klanten, maar zeer zeker ook voor het personeel.” Groter groeien in omvang ambieert het bedrijf niet. “We zijn met deze grootte juist erg flexibel en groeien liever in de diepte, dus op basis van de modernisering van producten. Zo kunnen we continu en in een goed tempo blijven meedenken met onze klanten.” Niet alleen is iedereen welkom om nieuwe ideeën op tafel te leggen, er wordt dan ook daadwerkelijk naar geluisterd en gekeken. Er is ook persoonlijke aandacht voor elk personeelslid. Dat is erg belangrijk en wordt uiteindelijk terugverdiend in loyaliteit en het resultaat. Iemand is dan ook bereid om een stapje extra te doen als het vanwege de drukte nodig is. “Goed werkgeverschap staat ook voor goed zorgen voor je personeel”, zijn de mooie woorden waarmee Hendrickx het gesprek afsluit. 

Paspoort
Naam: Hans Hendrickx
Leeftijd: 50 jaar
Functie: Hoofd productie en lascoördinator
Opleiding: Mavo, MTS, HTS
Relatie: Samenwonend
Kinderen: Twee studerende dochters van 20 en 21 jaar
Hobby’s: Gezin, wandelen, muziek luisteren, organisatie met Carnaval



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief