De vrijwilligers met de voorzitter en wethouder Demmers
De vrijwilligers met de voorzitter en wethouder Demmers Foto: Christel Schiphorst

Jeu de Boules bij Petangeske na 40 jaar nog steeds springlevend

Door: Christel Schiphorst Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Jeu de Boules vereniging Petangeske heeft afgelopen weekend de slingers opgehangen. Nederlands grootse Jeu de Boules club bestaat namelijk 40 jaar en is -met haar 220 leden-  springlevend!  

Ton Sebregts is voorzitter van de jubileumcommissie en heeft er op zondag 14 april rond 12 uur al een flinke feestdag en -kinderochtend opzitten. Zaterdagavond was er een bruisende feestavond op de overdekte jeu de boulesbanen bij Rozenoord. De banen leenden zich zelfs voor een dansje. Samen met Fons, Piet, Mieke en José heeft Ton dit memorabele weekend vlot getrokken. Het enthousiasme voor de sport is groot: “Het mooie van ‘boulen’ is een combinatie van gezelligheid, het wedstrijdelement en iedere keer speel je met iemand anders.” Dat er veel ‘gebould’ kan worden is wel duidelijk. Petangeske is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Daarnaast zijn er het hele jaar door competities, zomeravondwedstrijden, toernooien en ga zo maar door. Voorzitter Ruud Pompe vult aan: “Jeu de Boules is een concentratiesport en kan tot op hoge leeftijd gespeeld worden, zowel binnen als buiten. Het mooie is ook dat geen wedstrijd hetzelfde is, want de ondergrond verschilt ook en daarmee is het iedere keer weer een nieuwe uitdaging.”

Voor jong en oud
Alhoewel de Nederlandse boulers vaak wat ouder zijn, zie je in Frankrijk dat het spel door alle leeftijden wordt gespeeld. Om die reden organiseert de vereniging dan ook regelmatig kinder- en jeugdactiviteiten, waarvan de deelnemers vooralsnog vaak met ouders of grootouders meekomen. Met een jeugdcoördinator zou dit in de toekomst verder kunnen worden uitgebouwd. “Dan gooi je de mobiel en IPad gewoon even aan de kant!” lacht Ton.

Maatjesboulen
Vooralsnog heeft de club de handen vol met het ‘maatjesboulen’. Miriam Becht is hier de initiator van: “Sinds oktober 2023 is het mogelijk om voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers (maatjes) te komen boulen op de eerste en derde dinsdag van de maand. Dit initiatief heeft in korte tijd zo’n enorme vlucht genomen dat er nu telkens 50 mensen met ca 10 vrijwilligers van de vereniging op de baan staan. We vinden het belangrijk dat we iets gezelligs en sportiefs kunnen aanbieden. We zien ook dat het spel enorm veel vrolijkheid en energie geeft. Het komt zelfs voor dat mensen beginnen met een bal te gooien vanuit de rolstoel en even later over de baan lopen om de bal op te halen. Op deze manier kunnen ze samen iets leuks doen.” Martien van Leeuwen, die zich al jaren inzet voor een Alzheimervriendelijke maatschappij licht nog verder toe: “Alzheimer is een ziekte met een verloop van gemiddeld zo’n 10 jaar. Dat betekent ook dat je in de eerste 8 jaar nog steeds actief deel kunt nemen aan de samenleving. Wij vinden het enorm belangrijk dat iedereen met Alzheimer als een volwaardig mens wordt bejegend en geen etiket ‘ziek’ opgeplakt krijgt. Om het maatjesboulen te begeleiden meldden zich spontaan 15 vrijwilligers aan vanuit Petangeske, waar Mirian heel trots op is.

Certificaat Alzheimervriendelijke Vereniging
Dat zij niet de enige is, blijkt wel uit de toespraak van wethouder Letty Demmers, die uit handen van de Alzheimervereniging een certificaat mocht overhandigen aan Petangeske met het predicaat ‘Alzheimervriendelijke Vereniging’. “Jullie hebben er een ongelooflijk mooie club van gemaakt en het motto wordt ook geleefd: ‘iedereen telt hier mee, iedereen doet hier mee.’”

Gelukkig zijn er in Bergen op Zoom veel activiteiten die ook dementievriendelijk zijn. Ook het maatjesboulen is een gouden greep. Kom je ook boulen? www.petangeske.nl 




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief