De AED aan de voorkant van de Peperbus
De AED aan de voorkant van de Peperbus Foto: Sanne Brusselaars

Peperbus nu ook voorzien van een AED: ‘Cruciaal’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Al jarenlang trekken honderden bezoekers naar de Peperbus. Echter, volgens vrijwilliger Tom van Eekelen ontbrak er iets essentieels tijdens deze vele bezoeken: een Automatische Externe Defibrillator (AED).

“Al geruime tijd ben ik betrokken bij de Gertrudiskerk en de Peperbus, waar regelmatig veel mensen samenkomen. Het viel me op dat er geen AED aanwezig was, terwijl dit toch cruciaal zou moeten zijn gezien de diversiteit van bezoekers. Na overleg met AED BoZ werd duidelijk dat er op de Grote Markt maar liefst vijf AED’s beschikbaar zijn, echter allemaal achter gesloten deuren en niet zichtbaar vanaf de Grote Markt. Dit verbaasde me en motiveerde me om actie te ondernemen om een AED te installeren op de Grote Markt, die voor iedereen dag en nacht bereikbaar is. De AED zal worden geplaatst op het kerkpad van de Grote Markt naar de Peperbus. Dankzij de samenwerking van verschillende partijen, waaronder de stichting Stadsgidsen, het OLV kerkbestuur, de Gertrudis Cultuur Stichting, AED BoZ en de gemeente Bergen op Zoom, is dit project gerealiseerd,” aldus Tom van Eekelen.

Wat is een AED?
Een AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om een persoon te reanimeren bij een plotselinge hartstilstand. De AED geeft gesproken instructies aan de hulpverlener en analyseert het hartritme van de persoon. Indien nodig, kan de AED een elektrische schok toedienen om het hart weer in een normaal ritme te brengen. AED’s zijn vaak te vinden op openbare plaatsen, zoals luchthavens, winkelcentra, treinstations en sportfaciliteiten, zodat ze snel beschikbaar zijn in geval van een noodsituatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief