Afbeelding
Foto: Google Earth

Rapport vol klachten over Co-Med overhandigd aan minister: ‘Grijp in!’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Onbereikbaarheid van de praktijk, moeilijk of geen afspraak kunnen maken en mensen die zich niet geholpen voelen: het zijn de meest voorkomende klachten die zijn binnengekomen op het meldpunt van de lokale SP. Inwoners uit Breda en Bergen op Zoom overhandigden donderdagavond een rapport vol verhalen van patiënten en zorgverleners aan zorgminister Helder. Zij kwamen naar de Tweede Kamer om haar op te roepen in te grijpen bij de overnames door Co-Med om de ingrijpende verhalen uit Breda en Bergen op Zoom in de toekomst te voorkomen.

‘Bij bellen was ik nummer 66 in de rij, aldus het bandje. Na uur maar opgehangen‘. Het is één van de ruim 60 klachten die binnenkwam bij het meldpunt over de huisartsenpraktijken van Co-Med dat de SP oprichtte. De bereikbaarheid van de praktijken is één van de meest veelvoorkomende klachten die binnen kwam bij het meldpunt. Maar ook over de kwaliteit van zorg heerst ontevredenheid blijkt uit het rapport vol verhalen van patiënten. ’Geen begrip voor situatie 12 jarige zoon met psychische klachten. Dacht niet mee,geen verwijzing. Hij is al jaren aan het vechten, vanwege een traumatischegebeurtenis. Ik moest hem maar op tijd naar bed sturen.’

Donderdagavond overhandigde de SP samen met inwoners uit Breda en Bergen op Zoom het rapport aan de minister.

Verbod op private equity

Bij het debat over private equity in de zorg stelde SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk een totaalverbod op private equitypartijen in de zorg voor. ‘’En dat is hard nodig,’’ stelt het Bredase SP-burgerraadslid Marlous Fieret. ‘’Onze inwoners ervaren dagelijks de gevolgen van commerciële huisartsenpraktijken waar goede zorg ondergeschikt is gemaakt aan het maken van winst. Van onze zorg is door liberale partijen een markt gemaakt. Het is tijd om zo snel mogelijk deze private equitybedrijven -die alleen maar geld willen verdienen door onze zorg uit te kleden- te verbieden’’. In 2021 nam Co-Med een huisartsenpraktijk in de Haagse Beemden over en sindsdien zijn er veel klachten gehoord. Sinds oktober 2023 stromen de klachten binnen bij het Bredase meldpunt. 

Failliet

Deze week kwam al naar buiten dat een deel van het private equitybedrijf Co-Med failliet is verklaard. Naast een totaalverbod stelt de SP voor om startende huisartsen die graag een praktijk willen beter te ondersteunen en het toezicht op private equitybedrijven zolang ze nog bestaan te verscherpen. Aanstaande dinsdag wordt in de Tweede Kamer over de SP-voorstellen gestemd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief